StoryEditor

BiH neće sudjelovati na PISA testiranju?

Piše D  /  07.12.2020., 09:12h

Da obrazovanje u Bosni i Hercegovini nije prioritet, potvrđuje činjenica da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još nije donijelo odluku o sudjelovanju naše zemlje na PISA testiranju 2022. godine, izvještava BHRT.

Međunarodna procjena znanja srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini koje treba biti održano 2022. još je na čekanju.

U Predsjedništvu BiH još nema suglasnosti niti konsenzusa o PISA testiranju. Zahtjev Vlade Republike Srpske o vidljivosti tog entiteta u okviru PISA istraživanja, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH provjerila je kakva je međunarodna praksa.

‘‘Organizacija OECD koja vodi PISA istraživanje jasno je sugerirala kako svaka zemlja sudionica, uključujući i BiH, može izabrati dodatne modalitete sudjelovanja kada je riječ o formiranju uzorka, pojačanju uzorka (oversampling) ili pridruživanju regije (adjudicated region)‘‘, objavljeno je iz agencije.

U Bosni i Hercegovini za obrazovanje je nadležno 13 resornih ministarstava, a nastava se izvodi na tri jezika i 3 nastavna plana i programa. Prvi put naša zemlja sudjelovala je na PISA testiranju 2018.

Prema rezultatima, primjena funkcionalnih vještina u oblasti čitanja, matematike i prirodnih znanosti učenika su ispod prosjeka, navodi BHRT. ‘‘Države sudjeluju kako bi dobile neku informaciju o postignućima učenika i kvaliteti obrazovanja, kako bi poboljšati kvalitetu obrazovanja, rezultati se objavljuju‘‘, istaknuo je stručnjak za obrazovne politike Boris Ćurković.

Iz OESS-a napominju kako nije dobro što se Predsjedništvo Bosne i Hercegovine o PISA testiranju izjašnjavalo bez uzimanja u obzir prethodno zatraženih stručnih mišljenja. Navode kako su opcije još otvorene, te kako se BiH treba okrenuti prednostima PISA testiranja, koje se bez obzira na rezultate treba nastaviti.

‘‘Bez obzira na pokretanje postupka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, zaključci Narodne skupštine Republike Srpske još uvijek pružaju mogućnost za sudjelovanje u sljedećem ciklusu PISA testiranja, koje je sada odgođeno za 2022. godinu. S druge strane, ostali zaključci NSRS, koji sugeriraju neovisno sudjelovanje Republike Srpske u međunarodnim procjenama, su zabrinjavajući. Iako su takve prakse prisutne u nekim zemljama, mi i dalje vjerujemo da je u najboljem interesu svih u BiH da nastave sudjelovati kao država, poštujući dogovorene modalitete za provedbu‘‘, objavili su iz misije OESS-a. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:55