StoryEditor

BiH napredovala za tri mjesta u Izvještaju o slobodi medija

Piše D  /  25.04.2018., 09:04h

Izvještajem je obuhvaćeno 180 zemalja svijeta u kojima se mjeri nivo medijskih sloboda evaluiranjem pluralizma, nezavisnosti medija, kvaliteta zakonskih okvira i sigurnosti novinara. Podaci se dobijaju i anketiranjem stručnjaka te se uzimaju u obzir i slučajevi nasilja nad novinarima.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, jedino je Slovenija (32. mjesto) bolje rangirana od nas, dok su ostale zemlje iza BiH. Hrvatska je na 69. mjestu, Srbija na 76. mjestu, Kosovo na 78., Crna Gora na 103. mjestu, a najgora situacija je u Makedoniji koja je na 109. mjestu.

Kao i prethodnih godina, i ove je Norveška na prvom, a Švedska na drugom mjestu. Do promjene je došlo na trećem mjestu na kojem se nalazi Holandija koja je napredovala za dva mjesta. Na posljednjem mjestu je Sjeverna Koreja.

"Zabilježen je porast animoziteta prema novinarima. Neprijateljstvo prema medijima otvoreno ohrabruju politički lideri, a nastojanje autoritativnih režima da eksportuju svoje vizije u novinarstvu predstavlja prijetnju demokratiji. Sve veći broj demokratski izabranih lidera ne vidi medije kao dio koji podržava demokratiju, već kao protivnika prema kojem otvoreno pokazuju odbojnost", stoji u izvještaju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 05:57