StoryEditor
potpisan protokol

BiH nakon šest godina opstrukcija uspostavlja suradnju s Europolom

Piše hina  /  21.03.2023., 17:18h

Bosna i Hercegovina će nakon godina opstrukcija napokon uspostaviti suradnju s Europolom, a protokol kojim je ta suradnja omogućena u utorak su u Sarajevu potpisali ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić i šef Delegacije EU u toj zemlji Johann Sattler.

Zbog unutarnjih političkih sukoba u BiH se od 2016., nakon što su potpisali sporazum o suradnji s Europolom, politički čelnici godinama nisu mogli dogovoriti tko će predstavljati zemlju pri ovoj europskoj policijskoj agenciji. Vlasti Republike Srpske uz to su odbijale da kontaktna točka bude smještena u sjedištima državne vlasti u Sarajevu, odnosno pri Ravnateljstvu za koordinaciju policijskih tijela, gdje je i kontaktni ured za suradnju s Interpolom.

BiH je zbog toga sve do sada bila jedina zemlja na Balkanu koja nije imala suradnju s Europolom.

Na kraju je tek ove godine postignut kompromis po kojemu će ured biti u Ministarstvu sigurnosti, a prvi predstavnik BiH pri Europolu u Den Haagu bit će iz MUP-a Republike Srpske.

"Nitko prije šest godina nije pretpostavljao koliko će veliki problem biti provesti potpisani sporazum o suradnji", kazao je Sattler uoči potpisivanja provedbenog protokola na kojega su svoju suglasnost morali dati predstavnici čak 17 policijskih agencija i MUP-ova, koliko ih ima u BiH.

Sarajevski ured za suradnju s Europolom trebao bi postati operativan u svibnju, a EU će za njega osigurati potrebnu informatičku opremu.

Sattler je kazao kako bi ovo trebalo značajno pomoći borbi BiH protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je bitna pretpostavka za napredak na putu ka članstvu u EU i dio prioriteta koje je za tu zemlju Europska komisija definirala još 2019. godine.

Voditeljica odjela za strategije i vanjske odnose Europola, Patricia Silveira, kazala je kako potpisivanje provedbenog protokola vidi kao dokaz spremnosti vlasti u BiH na suradnju, te je posebno istaknula kako cijela regija ima zadaću doprinijeti zajedničkoj borbi protiv sigurnosnih prijetnji.

"Zajednički napori u borbi protiv organiziranog kriminala u ovom su trenutku važniji nego ikada", kazala je Silveira.

Dnevnik.ba

04. lipanj 2023 19:25