Article_Top_970x250

BiH jedina od 47 zemalja nema delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe

nova sramota na pomolu

BiH jedina od 47 zemalja nema delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe

lip 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorava da je ponedjeljak, 24. lipnja, posljednji rok za dostavljanje liste parlamentarne delegacije BiH za sudjelovanje u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

U priopćenju iz tog ministarstva se navodi da, ukoliko bude propuštena i ta dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Europe, koja neće sudjelovati u njenom parlamentarnom radu.

- Ako se to dogodti, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za europski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu – upozoravaju iz MVP-a.

Kažu da, osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za to snosi punu odgovornost, „zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u FBiH, jer izabrani zatupnici i izaslanici neće moći sudjelovati u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog tajnika Vijeća Europe i suca Europskog suda za ljudska prava“.

MVPBiH podsjeća da „izbor novog Vijeća ministara BiH nije ni na koji način povezan s izborom ove delegacije“.

- Nakon izbora 2010. godine Vijeće ministara nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano sudjelovala u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je rezultiralo intenziviranjem dobre suradnje BiH i Vijeća Evrope – navodi se u priopćenju.

Dodaje de sa, ukoliko BiH propusti i posljednji rok „šteta i negativne posljedice bit će još veće, jer je Komitet ministara Vijeća  Europe na sjednici u Helsinkiju 17. svibnja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obveze i da je privržena europskim vrijednostima i standardima ove najveće europske međunarodne organizacije“.

MVPBiH poziva rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da biti taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja – priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tog ministarstva.

Dnevnik.ba

Tagovi: