StoryEditor

BiH jedina od 47 zemalja nema delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe

Piše D  /  19.06.2019., 01:06h

U priopćenju iz tog ministarstva se navodi da, ukoliko bude propuštena i ta dodatna, ali posljednja šansa, BiH će biti jedina od 47 zemalja članica Vijeća Europe, koja neće sudjelovati u njenom parlamentarnom radu.

- Ako se to dogodti, to je još jedna sramota za BiH na međunarodnoj političkoj sceni, što će imati negativne posljedice za europski put BiH i na proces donošenja odluke o kandidatskom statusu – upozoravaju iz MVP-a.

Kažu da, osim toga, Parlamentarna skupština BiH, koja je jedina nadležna za taj posao i za to snosi punu odgovornost, „zanemaruje interese naroda i u Republici Srpskoj i u FBiH, jer izabrani zatupnici i izaslanici neće moći sudjelovati u donošenju važnih odluka, kao što su izbor novog generalnog tajnika Vijeća Europe i suca Europskog suda za ljudska prava“.

MVPBiH podsjeća da „izbor novog Vijeća ministara BiH nije ni na koji način povezan s izborom ove delegacije“.

- Nakon izbora 2010. godine Vijeće ministara nije bio formiran 16 mjeseci, ali je parlamentarna delegacija na vrijeme određena i nesmetano sudjelovala u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, što je rezultiralo intenziviranjem dobre suradnje BiH i Vijeća Evrope – navodi se u priopćenju.

Dodaje de sa, ukoliko BiH propusti i posljednji rok „šteta i negativne posljedice bit će još veće, jer je Komitet ministara Vijeća  Europe na sjednici u Helsinkiju 17. svibnja stvorio dodatni prostor za dogovor i omogućio BiH još jednu šansu da pokaže da na odgovarajući način poštuje svoje obveze i da je privržena europskim vrijednostima i standardima ove najveće europske međunarodne organizacije“.

MVPBiH poziva rukovodstvo Parlamentarne skupštine BiH da iskoristi nekoliko preostalih dana i imenuje delegaciju, jer međunarodni ugled BiH i interesi naroda u oba entiteta ne smiju da biti taoci postizbornih dnevnopolitičkih nadmudrivanja – priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću tog ministarstva.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:08