MOSTAR, 15. prosinca (FENA) – Mini festival ”Mladi pjesnici protiv ovisnosti” održan je u četvrtak u mostarskom Centru za kulturu, a na njemu je održano predavanje o ovisnostima te promocija zbornika radova ”Mladi pjesnici protiv ovisnosti 5”.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
"Mladi pjesnici protiv ovisnosti"

BiH je u vrhu Europe po ovisnostima

Piše fena  /  15.12.2022., 16:07h

Mini festival „Mladi pjesnici protiv ovisnosti“ održan je u četvrtak u mostarskom Centru za kulturu, a tom prigodom predstavljen je zbornik radova „Mladi pjesnici protiv ovisnosti 5“ te je održano predavanje o problemu ovisnosti.

Projekt Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ iz Mostara ima za cilj podići svijest učenika mostarskih osnovnih škola o problemu ovisnosti o drogi, alkoholu, igrama na sreću i kocki, kao i educirati ih o toj društvenoj pošasti.

- Ovo je jedna od najaktualnijih tema u današnjem društvu i vremenu, naše društvo je opterećeno ovisnostima. Najviše se radi o kockanju i igrama na sreću, zatim alkoholizmu i drogi. Pokušavamo djeci u osnovnoj školi probuditi svijest kako bi oni počeli razmišljati drugačije da uvide kako to nije dobro - izjavio je glavni tajnik mostarske Prosvjete Goran Kosanić.

I ove godine na temu ovisnosti osnovnoškolci su pisali literarne radove, koji su objavljeni u zborniku radova.

- Ovo je jedna izuzetno teška tema za pisanje, nije poetska tema, nije tema gdje će se vidjeti ljubav, sreća, cvijeće, prirodu. Ovo je tema gdje se piše o nečemu zlom, o nečemu što je loše, a ovi mladi pjesnici stvarno dobro pišu i o tome, i iznimno smo zadovoljni što je ovo već peta godina kojoj izlazi ovaj zbornik pjesama i što on svake godine ima sve više radova – dodao je Kosanić.

U okviru programa psiholog Marko Romić održao je predavanje na temu ovisnosti.

- Od ključnog značaja je raditi s osnovnoškolskom djecom radi smanjenja obima problema. Uvjerili smo se da prve kockarske korake dječaci naprave već u petom ili šestom razredu, a već u srednjoj školi to su ozbiljni kockari. Zato je izuzetno važno baš u ovome stadiju razvoja da čuju o posljedicama koje ovisnosti donose pojedincu, obitelji i široj zajednici – kazao je Romić.

Romić je potvrdio kako je broj onih koji se javljaju u vezi problema s kockom sve veći.

- Mnogi od njih se na taj potez ne javljaju dobrovoljno, ali su na to potaknuti i prisiljeni od svoje okoline. Problem kockanja je odavno premašio sve moguće granice. Svakodnevno svjedočim strašnim traumama koje preživljavaju članovi obitelji patoloških kockara, ali svjedočim i spašavanju brakova kada se netko spasi i ne kocka jednu, dvije ili više godina – ustvrdio je psiholog.

Dodao je kako je po broju ovisnika Bosna i Hercegovina u vrhu Europe.

- Što je ekonomska, socijalna i druga situacija u nekoj zemlji lošija, to su ovisnosti više izražene, a to vrijedi i za nas. Ljudi u BiH su dosta ovisni o kockanju, ima ih što su ovisni o alkoholu i drogi, ali i o cigaretama i novim tehnologijama. Stanje je izuzetno loše i uvjeren sam da u Europi prednjačimo. Ako uzmemo broj stanovnika i broj onih koji su u problemu, uvjeren sam da smo prvi ili da dijelimo prvo mjesto u Europi – upozorio je Romić.

Nakon promocije zbornika dodijeljene su nagrade i priznanja sudionicima književnog natječaja, dok su primjerci zbornika i prigodne zahvalnice uručene školama koje su sudjelovale u projektu te Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti uz čiju je podršku projekt realiziran.

Dnevnik.ba

18. srpanj 2024 22:06