StoryEditor
HKZ Troplet

BiH je jedina europska zemlja koja nije ništa učinila na ispunjavanju obveza iz rezolucija EU o osudi zločina totalitarnih režima

Piše desk  /  23.08.2022., 18:44h

Potaknuti nadolazećim Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (23.8.), HKZ Troplet i ove godine podsjeća domaću i međunarodnu javnost, a posebice političke stranke i članove parlamenata na svim razinama, na sramotnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije ništa konkretno učinila u cilju ispunjavanja obveza iz spomenutih rezolucija

HKZ Troplet se povodom „Europskog dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma)“ već godinama obraća domaćoj javnosti i međunarodnim predstavnicima u BiH, a posebno političkim strankama, političarima i svim institucijama vlasti na svim razinama zahtijevajući ispunjavanje obveza iz EU rezolucija koje se odnose na osudu zločinačkih režima (nacizma, fašizma i komunizma) i demontiranje njihova nasljeđa. Nažalost, u BiH se, kako navode iz “Tropleta”, u tom smislu ništa ne poduzima, čak bi se moglo reći da stvari idu u sasvim suprotnom smjeru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

HKZ Troplet je, kažu, u svojim priopćenjima sve rekla na tu temu što se moglo dodati, nema se što novo reći i stoga ovaj put, ponovo zahtjevaju ispunjavanje spomenutih obveza.

Iz HKZ Troplet podsježaju da je Europski parlament proglasio 23. kolovoza za „Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ (nacizma, fašizma i komunizma). Pozvani su parlamenti i vlade svih država članica EU i država kandidatkinja na dostojanstveno obilježavanje tog Dana, kao i na provedbu Rezolucije 1096 o „Mjerama za demontiranje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima“ i Rezolucije 1481 o „Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima“.

Potaknuti nadolazećim Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (23.8.), HKZ Troplet i ove godine podsjeća domaću i međunarodnu javnost, a posebice političke stranke i članove parlamenata na svim razinama, na sramotnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedna od rijetkih europskih zemalja koja nije ništa konkretno učinila u cilju ispunjavanja obveza iz spomenutih rezolucija. U nekoliko navrata je u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenuta procedura za donošenje rezolucija kojima bi se ispunile spomenute obveze. Međutim, ljubitelji totalitarizma i protivnici pristupanju EU (koji su samo deklarativno a ne istinski za demokraciju i uključenja u EU) su uspjeli spriječiti usvajanje takvih dokumenata.

Za vladavine totalitarnih režima brojni ljudi su bili sustavno proganjani, zatvarani, ponižavani, mučeni i ubijani samo zato što su pripadali određenoj vjeri, naciji, stranci ili nekom drugom opredjeljenju. HKZ Troplet osuđuje svaki zločin, počinjen od bilo koga, pod bilo kojom zastavom i u ime bilo kojeg cilja i ideologije, te iskreno žale i iskazuju solidarnost sa svakom nevinom žrtvom, bez ikakve razlike.

-Fašistički i nacistički zločini su detaljno istraženi a počinitelji uglavnom kažnjeni. Te procese su komunisti koristili i za progon i obračun s političkim neistomišljenicima i svim „narodnim neprijateljima“, pa su često stradali i nevini, komunističkom režimu nepoćudni ljudi. S druge strane, nikad nisu istraženi i jasno osuđeni zločini počinjeni u ime komunističkog režima, počinitelji nisu privedeni pravdi, brojna grobišta nisu identificirana a nevinim žrtvama nije odan pijetet koji zaslužuju, napominju iz HKZ Troplet.

Stoga, zahtijevaju da političke stranke i parlamentarci na svim razinama vlasti u BiH, a posebno hrvatski politički predstavnici, poduzmu sve kako bi ispunili zahtjeve spomenutih rezolucija, što podrazumijeva, između ostalog:

-Usvojiti rezolucije o osudi zločina komunističkog i drugih totalitarnih režima u skladu s odgovarajućim rezolucijama Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

-„Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“, 23. kolovoza, proglasiti spomendanom i na odgovarajući način obilježavati i u BiH.

-Propisati i poduzeti mjere za demontiranje naslijeđa bivšeg komunističkog totalitarnog režima (otkloniti birokratizaciju, podaništvo i slične totalitarističke obrasce ponašanja; omogućiti razvoj civilnog društva i poštivanje ljudskih prava; spriječiti nastanak oligarhije umjesto demokracije i korupcije umjesto vladavine prava; provesti lustraciju; ukloniti ekstremni nacionalizam, netoleranciju, rasizam i ksenofobiju).

-Omogućiti i pomoći objektivno istraživanje i otkrivanje komunističkih zločina, jasno razgraničavajući antifašističku borbu od zločina počinjenih u ime klase i ideologije.

-Omogućiti i pomoći identificiranje mjesta stradanja i prikrivenih grobišta, obilježavanje istih i utvrđivanje imena žrtava. Svaka osoba ima pravo na ljudsko dostojanstvo i grob! Odati dužno poštovanje nevinim žrtvama, kao i priznanje patnjama preživjelih i članova obitelji.

-Poduzeti mjere protiv svih onih koji su na temelju idolatrije klase, nacije i rase poticali, zapovijedali i činili zločine protiv života, slobode i dostojanstva žrtava, jer u skladu s međunarodnim i domaćim pravom ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i zločin genocida ne zastarijevaju.

HKZ Troplet jasno i iskreno osuđuje zločine sva tri totalitarizma i njihove ideologije, njihovu idolatriju klase, nacije i rase, navodi se u priopćenju.

Još jednom pozivaju političke stranke i osobe iz javnog i političkog života da učine isto, te da se konačno ispune zahtjevi spomenutih rezolucija, što će voditi izgradnji zrelog i istinski demokratskog društva bez netrpeljivosti i podjela. Pozivaju i predstavnike EU da ispunjavanje zahtjeva spomenutih rezolucija postave kao jedan od preduvjeta pridruživanju Europskoj uniji.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 15:02