StoryEditor

BiH ipak kreće u izravnu nabavu Pfizerovog, ruskog i kineskog cjepiva

Piše D  /  21.01.2021., 01:01h

Nakon konstantnog pritiska javnosti zbog neizvjesnosti o dolasku cjepiva COVAX sustava, vlast u BiH je primorana razmisliti o izravnoj nabavi od proizvođača cjepiva protiv koronavirusa.

Kako je kazao državni premijer Zoran Tegeltija, na sastanku je zaključeno koliko je BiH spremna za početak cijepljenja građana te su razgovarali o poteškoćama koje su se javile u dva mehanizma nabave.

"Shvaćajući da očigledno postoji problem u mehanizmima COVAX i EU, opredijelili smo se da krenemo i u proces izravnih nabava cjepiva s njihovim proizvođačima. Pokrenut ćemo taj proces s Pfizerom i ruskim proizvođačem, kao i proizvođačem iz Kine", rekao je Tegeltija.

Entiteti i distrikt će sutra iskazati svoje potrebe za ovakve vrste cjepiva izvan onih potreba iskazanih u postojećim mehanizmima, nakon čega će se krenuti u nabavu istih.

Osiguravanje određene količine izravnim putem bi doprinijelo tome da stanovnici BiH ne zavise od globalnih mehanizama nabave cjepiva i milosrđa drugih zemalja.

Osim Tegeltije, Novalića i Viškovića, na sastanku su i ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević čije resor je nadležan za koordinaciju nabave, entitetski ministri zdravstva Vjekoslav Mandić i Alen Šeranić te njegov pomoćnik i član Kriznog stožer FBiH Goran Čerkez.

Cjepiva koja će nam stići u okviru COVAX mehanizma očekujemo da će doći najkasnije 10. veljače. Vlasti pretpostavljaju da će to biti od pet do 10 tisuća Pfizerovih cjepiva za cijelu BiH u prvoj tranši, a da će kasnije pristizati još doza. Osim COVAX-a, BiH je i u mehanizmu Europske unije no još uvijek se ništa ne zna o tome kada bi ova cjepiva trebala stići

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:57