StoryEditor

BiH dobija novih pet kilometara autoceste, najavljene nove investicije

Piše D  /  15.05.2019., 02:05h

Ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica-tunel Zenica potpisali su direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić kao investitor te predstavnici konzorcija izvođača radova direktor Azvirt L.L.C (Azerbejdžan) Ahmet Murat Turkoglu i Hering d.d. Široki Brijeg (BiH) Mario Bevanda te ministar prometa i komunikacija FBiH u svojstvu svjedoka. 

Radi se o jako zahtjevnoj dionici autoceste u dužini od 5,3 kilometra na kojoj će se graditi potporni zidovi, dva mosta, tri vijadukta i tunel. Vrijednost ugovora za izgradnju ove dionice iznosi 76.6 miliujuna eura, a sredstva su osigurana posredstvom OPEC-ova Fonda za međunarodni razvoj (OFID). Direktor Autocesta Federacije BiH istaknuo je kako je današnji potpis najava velikog investicijskog i graditeljskog zamaha koji se očekuje ove godine. 

"Danas smo započeli jednu novu fazu investicijskog ciklusa koji se treba vrlo brzo nastaviti u sljedećih dvadesetak dana potpisivanjem ugovora i za dva lota dionice Počitelj-Zvirovići", rekao je Terzić. Dodao je kako će se zajedno s time u BiH do početka ljeta graditi na 36 kilometara autoceste na koridoru Vc. 

Predstavnik azerbejdžanske kompanije Azvirt najavio je da će zajedno sa širokobriješkom tvrtkom Hering u gradnji dionice kod Zenice uključiti modernu i inovativnu tehnologiju čime će se povećati kvalitete i ubrzati gradnja. 
Autocesta na koridoru Vc kroz BiH, koja povezuje Budimpeštu s lukom Ploče u Hrvatskoj, proteže se u dužini od 330 kilometara. Do sada je izgrađeno oko 130 kilometara autoceste.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:19