StoryEditor
europska komisija

BiH danas dobiva uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s EU

Piše desk  /  08.11.2023., 11:46h

Bosna i Hercegovina danas dobiva uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom, kako je ranije najavljivano. O napretku će se najvjerojatnije odlučivati u ožujku, nakon ispunjenih uvjeta.

Kolegij europskih povjerenika je razmatrao izvještaje o napretku zemalja kandidata za EU, kao i eventualni Paket proširenja. U fokusu su zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina, Moldavija, Gruzija i Turska.

Ranije je postalo jasno da nisu sve zemlje podjednako raspoložene da daju zeleno svjetlo otvaranju pregovora za ove zemlje, a šefovi ureda europskih povjerenika nisu uspjeli da se usuglase i preporuče otvaranje pregovora u izvještaju o napretku BiH. S obzirom na to neusvajanje izvještaja, danas su povjerenici detaljno raspravljali o napretku BiH i odlučili da ćemo dobiti zeleno svjetlo, ali uz nekoliko uvjeta koji treba da budu ispunjeni do ožujka 2024.

Preporuka za otvaranje pristupnih pregovora za Ukrajinu i Gruziju je i ranije bila izvjesna, to jeste kroz izjave EU političara je to i najavljeno. Međutim, raspoloženje o BiH se mijenjalo i variralo. Prvo se vjerovalo da bi otvaranje pregovora za BiH moglo biti dobra poruka za Zapadni Balkan, no izvještaj o BiH za mnoge nije bio dovoljno uporište za zeleno svjetlo.

BiH je u prosincu 2022. dobila status kandidata, nakon što su neke zemlje članice na inicijativu Slovenije pokrenule ovo pitanje u svjetlu dodjele ovog statusa Ukrajini.

U tom procesu BiH treba da ispuni osam uvjeta. Osim toga, EK je izradila mišljenje o spremnosti zemlje da postane kandidat EU sa 14 prioriteta koji će također i dalje biti na stolu nakon otvaranja pristupnih pregovora.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 09:14