StoryEditor

BiH četvrta u svijetu po smrtnosti od korone: "Mnogi se pokušavaju liječiti kod kuće"

Piše D  /  06.01.2021., 08:01h

Ovaj šokantan podatak objavljen je prvog dana 2021. godine na stranici worldometers.info, na kojoj svjetske statističke podatke iz različitih oblasti života u realnom vremenu objavljuje neovisni tim istraživača, programera i volontera.

Koliko su ti podaci pouzdani svjedoči činjenica da se na statistiku worldometers.info oslanjaju vlada Velike Britanije, sveučilište “John Hopkins”, kao i svjetski mediji “Financial Times”, “The New York Times”, BBC…

Prema posljednjim podacima u vezi s pandemijom koronavirusa, na listi od 218 država BiH je četvrta s 1.249 mrtvih na milijun stanovnika. Gore od nas su Slovenija, Belgija i San Marino. Slovenija bilježi 1.365 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika, piše Avaz.

Kada je riječ o drugim državama bivše Jugoslavije, iza su Sjeverna Makedonija s 1.214, Crna Gora s 1.097, Hrvatska s 1.008 smrtnih slučajeva na milijun stanovnika. Mnogo bolja situacija je u Albaniji koja ima 415 preminulih te u Srbiji s 381 preminulim na milijun stanovnika.

- Nažalost, statistike su takve. Prema službenim podacima dostavljenim našim zavodima, koji se akumuliraju u zajedničku bazu covid19.ba, mi smo na četvrtom mjestu. Imamo visoku smrtnost u BiH, a razloga za to ima više – kaže specijalistica epidemiologinja Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ.

Ističe da su nedostatak ulaganja u javno zdravstvo i manjak epidemiologa na terenu među razlozima ovakvog stanja.

- U FBiH imamo 50 epidemiologa, a pogledajte koliko ih je u Hrvatskoj, koliko jedan regionalni zavod za javno zdravstvo ima epidemiologa i drugih stručnih suradnika. Drugi razlog je što nemamo sanitarnih inspektora na terenu koji bi kontrolirali mjere koje su FBiH i županije donijele. Mnogo je mjera, a nad vrlo malo njih imamo stvarnu kontrolu – kaže dr. Jurić.

Dodaje kako nove mjere nemaju smisla u situaciji kada se postojeće ne provode, te poziva nadležne da se pozabave njihovom provedbom, da u nedostatku inspektora angažiraju policiju, komunalne redare, jer na terenu kontrole nema.

Među razlozima visoke smrtnosti, tvrdi Jurić, je i praksa da se puno oboljelih pokušava liječiti kod kuće.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 20:20