Article_Top_970x250

BiH čeka produbljenje migranstke krize i poplava "paloma" prosjačenja

hofman upozorava

BiH čeka produbljenje migranstke krize i poplava "paloma" prosjačenja

kol 10, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pritisak migranata na granice BiH ne jenjava, na području Unsko-sanskog kantona ih je oko 7.000 i ukoliko se ovaj problem ne počne rješavati, BiH će se suočiti sa dubljom migrantskom krizom, izjavio je Srni policijski savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman. 

Hofman je istaknuo kako ilegalni migranti u Unsko-sanskom kantonu predstavljaju ozbiljan problem za stanovništvo koje je uglavnom prepušteno samo sebi i sve teže podnosi taj ogroman pritisak.

"Putevi migranata od ulaska u BiH iz Srbije ili Crne Gore, usmjereni su prema zapadu. Neki se zadržavaju u istočnom i centralnom dijelu BiH", rekao je Hofman.

Prema njegovim riječima, posebno pogodna za prelazak noću je takozvana "plava granica", odnosno rijeka Drina dužine oko 300 kilometara, koja je idealna da ilegalni krijumčari ostvare nezakonitu zaradu.

On je naveo da je granična policija jutros na graničnom prelazu Izačić 60 državljana Afganistana spriječila da ilegalno pređu u Hrvatsku.

"Ima ih dosta u Sarajevu gdje postoje dva prihvatna centra, ali glavni dio i najveći pritisak je na teritoriji Unsko-sanskog kantona gdje su eskalirali problemi i gdje se sigurnosna situacija sve više usložnjava", rekao je Hofman.

Prema njegovim riječima, neshvatljiva je indolentnost vlasti čak i u Sarajevu u kojem su migranti preplavili ulice i u kojem postoji trend takozvanog "paloma prosjačenja", što se odigrava naočigleg Službe sa poslove sa strancima i kantonalnog MUP-a.

Granična policija, napomenuo je Hofman, ima dobru suradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela i Agencijom za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ koji im dolaze na ispomoć i voljni su im pomoći u borbi protiv ilegalne migracije, prenosi Srna.

Za njega je neshvatljivo da jedna zemlja tolerira situaciju da netko tko je već nezakonito prešao granicu i dalje nezakonito boravi na toj teritoriji, da nisu ni pod kakvom kontrolom i da krše brojne zakone te zemlje.

Hofman je naveo kako je u više od 90 odsto slučajeva riječ o ekonomskim migrantima sa krajnjim ciljem da uđu u neku zemlju EU i da nema nikakvih razloga zbog kojih bi se njihovo zadržavanje u BiH ili drugim zemljama moglo opravdati.

"Imamo u vidu da je najveći broj migranata iz Pakistana, Alžira, Bangladeša i Maroka, zemalja koje nisu u ratnom stanju. Svakom tko je dobronamjeran i opredijeljen za vladavinu prava, jasno je da onaj tko nezakonito pređe granicu BiH pod navedenim razlozima, kod nas nema što tražtii. Naša vlast bi trebalo hitno vratiti ekonomske migrante u zemlje iz kojih su došli", naglasio je Hofman.

Hofman je ukazao da je Granična policija BiH prva na udaru migranata, da nisu adekvatno popunjeni, te je naveo podatak da je prema Pravilniku donesenom prije 20 godina kada nije bilo ni pomisli da će se suočiti sa izazovima migranske krize, imaju 450 policijskih službenika manje od potrebnog.

Dnevnik.ba

Tagovi: