StoryEditor
zavidovići

BiH, 21. stoljeće: Ovako se griju učenici u srednjoj školi

Piše desk  /  05.11.2021., 09:03h
"Ovako se moji učenici ´zagrijavaju´ za nastavu” – napisala je profesorica ovu fotografiju.

U najmanju ruku sramotni prizori i fotografije dolaze iz Zavidovića.

Profesorica Lejla Ibrulj iz Srednje tehničke škole u ovom gradu na svom Facebook profilu je objavila potresno svjedočanstvo.

"Ovako se moji učenici ´zagrijavaju´ za nastavu” – napisala je profesorica Ibrulj uz ovu fotografiju.

“O nabavi peći, tenderima i procedurama razmišlja se tek kad počne sezona grijanja. Dragi moji učenici, dobro došli u 21. stoljeće” – poručila je profesorica.

Napomenula je da su joj djeca ustupila ovu fotografiju i dozvolila da je objavi.

Iz škole su na ovaj problem upozorili prije mjesec dana, kada su resornom ministarstvu poslali dopis, piše portal Crna Hronika.

U odgovoru ministra Kozlića stoji da je “konstatirano da je JU Srednja tehnička škola Zavidovići isključena sa sustava grijanja iz zajedničke kotlovnice s JU Prva osnovna škola Zavidovići. Sredstva za nabavu peći odobrena su 9.9.2021.godine nakon čega je 16.9.2021.godine objavljen Javni tender za nabavu peći i pumpe. Dana 6.10.2021. godine poslane su obavijesti o izboru najboljeg ponuđača, a nakon isteka žalbenog roka potpisat će se ugovor i peći na pelet i odgovarajuća pumpa bit će isporučeni.”

Potezi menadžmenta škole, ali i ministra, izazvali su negodovanje kod učenika, roditelja, ali i građana Zavidovića. Njihove reakcije su podjednake – zašto se o grijanju razmišlja tek kada zahladni i kada već nastupi sezona grijanja? S druge strane, mnogi su odali poštovanje profesorici za njenu reakciju i empatiju prema učenicima.

Također, na društvenim mrežama mnogi pozivaju učenike da bojkotiraju nastavu, s obzirom na to da je pod ovim uvjetima nehumano stjecati znanje.

Dnevnik.ba

23. veljača 2024 00:09