StoryEditor

Bidenova administracija pripremila sankcije Rusiji zbog pritvaranja Navaljnog i cyber napada

Piše D  /  24.02.2021., 09:02h

Kako se navodi u tekstu Washington Posta, američka administracija optužuje Rusiju za sudjelovanje u tzv. operaciji "SolarWinds" te se navodi kako američki dužnosnici smatraju da su ruski cyber napadi bili neselektivni i usmjereni na ometanje rada američkih agencija, prenosi Klix.ba.

Prema rezultatima istrage u SAD-u, ruski hakerski napadi imali su za cilj oko devet američkih saveznih agencija te oko 100 privatnih kompanija.

Cilj uvođenja novih sankcija i mjera, kako se navodi, jest prenošenje šire poruke o tome da je Kremlj duži niz godina koristio cyber alate za provođenje niza akcija usmjerenih protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država.

Američka administracija prvenstveno misli na miješanje u izborni proces u SAD-u, ali i na istraživanja vezana za cjepivo protiv koronavirusa za koje američki dužnosnici smatraju da su također bili meta ruskih napada.

Osim sankcija Rusiji, američki dužnosnici razvijaju i niz tzv. obrambenih mjera s ciljem da Rusiji i ostalim zemljama otežaju napade na savezne i privatne kompjuterske mreže.

Pored sankcija koje će administracija propisati zbog cyber napada, Washington Post također naglašava kako je plan sankcija vezan i za slučaj trovanja i uhićenja ruskog oporbenog političara Alekseja Navalnog.

U ponedjeljak je državni tajnik Antony Blinken pozdravio odluku Europske unije da sankcionira Rusiju.

Kako se navodi, nova američka administracija će u slučaju Navaljnog sigurno iskoristiti i dio paketa sankcija koji je propisan još za vrijeme mandata Donalda Trumpa, ali iz određenih razloga nikad nije primijenjen u praksi.

Paket sankcija podrazumijevao bi tri pravca djelovanja i to sankcije protiv osoba koje su pritvorile Navaljnog, zamrzavanje imovine ruskih političara te sankcije prema Zakonu o kontroli kemijskog i biološkog naoružanja.

Već ranije su europske zemlje uvele određene sankcije Rusiji zbog slučaja Alekseja Navaljnog, međutim reakcija Sjedinjenih Američkih Država je izostala, što su mnogi protumačili kao rezultat narušenih odnosa između SAD-a i Europske unije za vrijeme Donalda Trumpa.

Zbog toga je novi američki tajnik Antony Blinken već najavio mnogo bolju suradnju s Europskom unijom te je na sastanku u utorak zatražio koordinirano djelovanje EU i SAD-a kada je riječ o sankcijama prema Rusiji, što će se prema navodima američkih medija dogoditi u narednih nekoliko tjedana.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:35