StoryEditor

Bidenova administracija objavljuje strategiju protiv domaćeg terorizma

Piše D  /  15.06.2021., 04:06h

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u utorak otkriva strategiju borbe protiv "ozbiljne i sve veće prijetnje" domaćeg terorizma.

Američke sigurnosne agencije u procjeni prijetnje u ožujku zaključile su da najveća prijetnja potječe od rasno ili etnički motiviranih ekstremista koji zagovaraju prevlast bijelaca, kao i od protuvladinih ekstremista poput milicija, prenosi Hina.

Strategija protiv domaćeg terorizma koja će biti predstavljena u utorak osmišljena je "radi razumijevanja i razmjene informacija povezanih s domaćim terorizmom; sprečavanja vrbovanja  i mobilizacije domaćeg terorizma radi nasilja; ometanja i odvraćanja aktivnosti domaćeg terorizma; i suočavanja s čimbenicima koji dugoročno pridonose domaćem terorizmu", navodi Bijela kuća.

U izjavi o tome predsjednik Biden je rekao da "(strategija) iznosi sveobuhvatan pristup zaštite naše zemlje od domaćeg terorizma, istodobno štiteći naša temeljna građanska prava i građanske slobode".

Dio strategije uključuje veću suradnju vlade s tehnološkim tvrtkama u razmjeni relevantnih informacija, jer se vrbovanje, radikalizacija i mobilizacija u velikoj mjeri događaju putem interneta, rekao je vladin dužnosnik.

Također će se raditi na pronalaženju načina "suprotstavljanja polarizaciji koja je često potaknuta dezinformacijama, lažnim informacijama i opasnim teorijama zavjere online", rekla je Bijela kuća.

Biden je u govoru pred Kongresom potkraj travnja desničarski ekstremistički terorizam opisao kao najveću terorističku prijetnju SAD-u.
Nedugo prije promjene vlasti u Washingtonu, pristaše bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nasilno su nasrnuli na sjedište američkog Kongresa, uzrokujući nekoliko smrtnih slučajeva. FBI je napad klasificirao kao "domaći terorizam".

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 02:01