StoryEditor
američki predsjednik

Biden upozorio Putina: "Nemoj. Nemoj. Nemoj koristiti kemijsko i nuklearno oružje. Ostat ćete izolirani u svijetu više nego ikada"

Piše desk  /  17.09.2022., 22:08h

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je svog ruskog kolegu Vladimira Putina da ne koristi kemijsko ili taktičko nuklearno oružje nakon ozbiljnih gubitaka u Ukrajini.

"Nemoj. Nemoj. Nemoj", rekao je Biden u odlomku iz intervjua za CBS "60 Minutes" emitiranog u petak uvečer.

Biden je odgovarao na pitanje novinara o mogućnosti da Putin, čija vojska ovog mjeseca trpi velike gubitke u ukrajinskoj kontraofenzivi, pribjegne kemijskom ili taktičkom nuklearnom oružju.

"Promijenili biste lice rata za razliku od bilo čega od Drugog svjetskog rata", rekao je Biden.

"Oni će ostati još više izolirani u svijetu, više nego što su ikada bili", dodao je američki lider.

Ukrajina je zadnjih tjedana oslobodila dijelove teritorije na istoku od okupacijskih ruskih snaga, podstaknuta teškim naoružanjem koje su isporučili zapadni saveznici.

Moskva se suočava s novim bijesom Zapada nakon otkrića masovne grobnice u Izjumu koji je bio okupiran od strane Rusije, gdje su, kažu kijevski dužnosnici, skoro sva ekshumirana tijela pokazala tragove mučenja. Ali Putin je ostao nepokolebljiv, rekavši da se njegov rat protiv Ukrajine teče po planu.

"Plan ne podliježe prilagođavanju" rekao je Putin u petak.

"Naše ofanzivne operacije u samom Donbasu ne prestaju. One idu sporim tempom. Ruska vojska zauzima nove i nove teritorije", dodao je.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 19:21