StoryEditor
američki predsjednik

Biden: Uložit ću veto ako republikanci osvoje većinu u Kongresu i odluče zabraniti pobačaj

Piše HINA  /  22.10.2022., 07:42h

Američki predsjednik Joe Biden u petak je najavio da će iskoristiti veto osvoje li republikanci većinu u Kongresu na izborima sljedećeg mjeseca i donesu zakone kojima bi zabranili pobačaj na cijelom području SAD-a.

Biden je u razgovoru za MSNBC rekao da će učiniti sve kako bi zaštitio prava žena osvoje li republikanci većinu u zakonodavnom tijelu SAD-a, rekavši: "Uložit ću veto na sve."

Kako bi zabranili pobačaj, republikanci bi morali izglasati prijedlog zakona, ali on ne bi stupio na snagu ako ga Biden ne potpiše.

- Predsjednik ga mora potpisati. Ja ću iskoristiti pravo na veto, rekao je Biden.

Predsjednik, koji je demokrat, ovoga je tjedna pokušao mobilizirati svoju bazu obećavši da će u siječnju, pobijede li demokrati na izborima sljedećeg mjeseca, potpisati zakon kojim će zajamčiti ženama pravo na pobačaj na području cijeloga SAD-a.

Bidenova Demokratska stranka mogla bi na izborima u studenome, koji se održavaju na sredini predsjednikova mandata, izgubiti većinu u Zastupničkom domu, a možda i u Senatu. Predsjednik pokušava mobilizirati stranku i njezine pristaše oko prava na pobačaj, koja je znatno ograničila odluka kojom je Vrhovni suda prije gotovo četiri mjeseca poništio presudu Roe vs. Wade, koja ženama priznaje ustavno pravo na pobačaj.

Biden je osudio tu presudu, što je izazvalo optimizam među demokratima da bi zgroženost tom odlukom Vrhovnoga suda mogla privući glasače na birališta u studenom

No, najveća briga birača trenutačno je visoka stopa inflacije, pokazala je anketa i samo 8 posto Amerikanaca navelo je ukidanje prava na pobačaj na području cijeloga SAD-a kao pitanje koje će najviše utjecati na njihov glas u studenome, u usporedbi s 27 posto koji su kao razlog naveli inflaciju.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 09:45