StoryEditor

Biden ukinuo Trumpove sankcije protiv Međunarodnog kaznenog suda u Haagu

Piše D  /  03.04.2021., 05:04h

U priopćenju američkog državnog tajnika Antony Blinkena navodi se da Sjedinjene Države izražavaju snažno neslaganje s nekim akcijama suda, sa sjedištem u nizozemskom gradu Den Haagu koji je nadležan za bavljenje optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sjedinjene Države nisu jedna od 120 zemalja članica ICC-a.

- Mi, ipak, vjerujemo da će se našim brigama bolje baviti putem diplomatije umjesto uvođenja sankcija - piše Blinken.

Američki predsjednici od Billa Clintona izražavali su duboku rezerviranost prema ICC-u, iako su neki, među kojima i Barack Obama, pristali na limitiranu suradnju sa sudom.

Američke sankcije uvedene su protiv glavne tužiteljice ICC-a Fatou Bensoude i čelnika odjela za jurisdikciju suda, Phakisa Mochochoka, zbog inzistiranja na istragama protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prije svih Izraela, zbog navodnih ratnih zločina.

Trumpova administracija bila je, ipak, otvoreno neprijateljski nastrojena prema tribunalu i žestoko je kritizirala Bensoudu i ostale zbog kaznenog progona protiv Amerikanaca za američke akcije u Afganistanu i protiv Izraelaca zbog njihovih akcija protiv Palestinaca. Izrael nije članica ICC-a i skupa sa SAD-om odbacuje palestinski zahtjev za članstvom u međunarodnom sudu, jer kako tvrde, Palestina nije država.

Blinken navodi da Sjedinjene Države smatraju odgovornost za zločine kao interes nacionalne sigurnosti, i ukazao je na američku podršku drugima, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:16