StoryEditor
operacija u siriji

Biden: Ubili smo jednog od najtraženijih terorista na svijetu, vođu Islamske države!

Piše desk  /  03.02.2022., 14:49h
Operacija je uslijedila u trenutku kada IS pokušava ponovno oživiti, uz niz napada u regiji

Elitna američka vojna postrojba ubila je jednog od najtraženijih terorista na svijetu, jednog od vođa Islamske države, tijekom noćne racije u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, izjavio je u četvrtak predsjednik SAD-a Joe Biden, piše AP News.

Napad je bio usmjeren na Amira Muhammada Sa'ida Abdal-Rahmana al-Mawlu, koji je preuzeo dužnost čelnika militantne skupine 31. listopada 2019., samo nekoliko dana nakon što je vođa Abu Bakr al-Baghdadi poginuo tijekom američke racije na istom području. Meta je također bila poznata kao Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi.

Operacija je uslijedila u trenutku kada IS pokušava ponovno oživjeti, uz niz napada u regiji, uključujući 10-dnevni napad krajem prošlog mjeseca kako bi se zauzeo zatvor u toj pokrajini.

Američki specijalci sletjeli su helikopterima i napali kuću u kutu Sirije koji su pod kontrolom pobunjenika, sukobljavajući se dva sata s naoružanim ljudima, rekli su svjedoci. Stanovnici su opisali kontinuiranu pucnjavu i eksplozije koje su potresle grad Atmeh u blizini turske granice, područje prošarano kampovima za interno raseljene osobe iz građanskog rata u Siriji.

Izvijestili su da je ubijeno 13 ljudi, uključujući šestero djece i četiri žene.

Biden je u izjavi rekao da je naredio napad kako bi "zaštitio američki narod i naše saveznike i učinio svijet sigurnijim mjestom". Planirao se obratiti američkoj javnosti kasnije u četvrtak ujutro.

"Zahvaljujući vještini i hrabrosti naših oružanih snaga, skinuli smo s bojnog polja Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija - vođu ISIS-a", rekao je Biden u priopćenju. Rekao je da su se svi Amerikanci uključeni u operaciju vratili sigurno, prenio je Jutarnji.hr.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:34