StoryEditor
američki predsjednik

Biden: "Švedska će se uskoro pridružiti NATO-u"

Piše fena  /  02.06.2023., 08:12h

Američki predsjednik Joe Biden predvidio je u četvrtak da će se Švedska "uskoro" pridružiti NATO-u, govoreći na Akademiji zračnih snaga SAD-a nekoliko dana nakon što je nagovijestio mogući dogovor za prevazilaženje protivljenja Turske da primi nordijsku zemlju u alijansu.

Biden je, u obraćanju na otvaranju u Colorado Springsu u Coloradu, upozorio da svijet postaje sve nestabilniji, navodeći izazove iz Rusije i Kine.

Biden je u ponedjeljak razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi mu čestitao na ponovnom izboru. Biden je rekao novinarima da je Erdogan ponovio želju Ankare da kupi borbene avione F-16 od Sjedinjenih Država, dok je Biden pozvao Ankaru da odustane od prigovora na ulazak Švedske u NATO, prenosi Reuters.

U svom uvodnom govoru, Biden je rekao da je NATO jači uprkos pokušaju ruskog predsednika Vladimira Putina da razbije savez svojom invazijom na Ukrajinu. To je dodatno potkrijepljeno, rekao je, nedavnim prijemom Finske, "a uskoro i Švedske".

- To će se dogoditi, obećavam vam - rekao je, ali nije naveo detalje.

U ponedjeljak je Biden rekao da će uskoro ponovo razgovarati s Erdoganom. Godišnji samit NATO-a je u Vilnusu, u Litvi, u srpnju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:10