StoryEditor
njemački kancelar u washingtonu

Biden se sastao sa Scholzom i optužio američki Kongres: "To je kriminalno zanemarivanje Kijeva"

Piše desk  /  10.02.2024., 09:40h

Američki predsjednik Joe Biden rekao je jučer da će Kongres biti kriv za "gotovo kriminalno zanemarivanje" Ukrajine ne usvoji li zakon o njenom financiranju te je zahvalio njemačkom kancelaru Olafu Scholzu na njegovom vodstvu u osiguravanju njemačke vojne pomoći Kijevu.

Scholz, koji je u kratkom posjetu Washingtonu kako bi pružio podršku Bidenovim naporima da osigura sredstva za Ukrajinu, sastao se s predsjednikom u Bijeloj kući na razgovorima posvećenim agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i krizi na Bliskom istoku.

Obraćajući se novinarima prije sastanka, Scholz je rekao da je bio ohrabren potezom Senata SAD-a u četvrtak da unaprijedi prijedlog zakona od 95.34 milijarde dolara koji uključuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, nakon što su republikanci blokirali kompromisni zakon koji je uključivao reforme imigracijske politike.

Bijela kuća već mjesecima upozorava da bi neuspjeh zastupnika u pružanju pomoći Kijevu naštetio njegovoj sposobnosti da se bori protiv Rusije dvije godine nakon invazije Moskve na Ukrajinu. 

- Neuspjeh Kongresa Sjedinjenih Država, ako se dogodi da ne podrži Ukrajinu, blizu je kriminalnog zanemarivanja. To je nečuveno - rekao je Biden u Ovalnom uredu.

- Jako sam sretan što smo u Europi sada donijeli odluke da osiguramo potrebnu financijsku podršku budžetu - rekao je njemački kancelar, govoreći na engleskom. 

- Također da je Njemačka bila spremna povećati svoju podršku isporukom oružja - dodao je izrazivši nadu da će i Kongres to slijediti i donijeti odluku o davanju potrebne podrške.

Scholz je istaknuo da je Njemačka u posljednje vrijeme dala odlučujući doprinos podršci Ukrajini u odbijanju sveobuhvatne ruske invazije. 

- Sada se isto mora dogoditi u ostatku Europe, a također i u Sjedinjenim Državama - rekao je, napominjući da ruski predsjednik Vladimir Putin računa na izostajanje podrške Ukrajini.

Komentirao intervju s Putinom

Scholz je rekao da ga je njegov sastanak s američkim senatorima u četvrtak navečer uvjerio da stručnjaci za vanjsku politiku i sigurnost u američkom Kongresu razumiju potrebu za trajnom podrškom Ukrajini.

Putin je ispričao "potpuno apsurdnu priču o podrijetlu ovog rata" u svom intervjuu s konzervativnim američkim voditeljem Tuckerom Carlsonom, koji je emitiran u četvrtak, ustvrdio je njemački kancelar.

- Postoji jasan uzrok, a to je volja ruskog predsjednika da pripoji dio Ukrajine - rekao je. Europska unija je prošlog tjedna odobrila četverogodišnji kredit od 50 milijardi eura za Ukrajinu. Ukrajina, koja teži pridruživanju vojnom savezu NATO-a, oslanja se na vojnu podršku i financijsku podršku zapadnih zemalja.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 02:58