StoryEditor
POLJSKA

Biden se sastao s ukrajinskom delegacijom u Varšavi, rekao da bi direktnije uključivanje u sukob moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata

Piše FENA  /  26.03.2022., 13:55h
Predsjednik Joe Biden susreo se s ukrajinskim službenicima u poljskoj prijestolnici Varšavi u subotu u posljednjem dijelu njegove posjete Europi, koja ima za cilj sinkronizaciju načina na koji će se zapadni saveznici pozabaviti ruskom agresijom i uvjeriti nacije da imaju podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Bidenova posjeta Europi u potpunosti je fokusirana na rat. Ali razgovori s ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom obrane Oleksijem Reznikovom bili su prvi put da je Biden mogao sastati se licem u lice sa službenicima iz Ukrajine tijekom svoje turneje.

Kuleba je opisao naporno putovanje od Kijeva do Varšave koje je uključivalo putovanje vlakom i trosatnu vožnju automobilom, prenosi CNN.

- To je kao da letite iz Kijeva za Washington s presjedanjem u Istanbulu - rekao je Kuleba.

- Dobra stvar je što sam od početka rata naučio spavati u svim uvjetima. Tako da sam spavao u vlaku i automobilu - kazao je on.

Sastanak grupe u hotelu u Varšavi, na kojem su bili i državni tajnik Antony Blinken i ministar obrane Lloyd Austin, vjerojatno će se kasnije baviti važnijim pitanjima. Ukrajina vrši pritisak na SAD i NATO da povećaju vojnu pomoć koju pružaju Ukrajini, uključujući pozive predsjednika Volodimira Zelenskog da uspostavi zonu zabrane letova.

Nakon razgovora u Bruxellesu ovog tjedna, tijekom kojih se Zelenski pojavio virtualno, nije izgledalo da su se članice NATO-a zagrijale za tu ideju. Biden je rekao da bi direktnije uključivanje u sukob moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata.

To je zaprepastilo ukrajinske lidere.

- Jako smo razočarani, iskreno. Očekivali smo više hrabrosti. Očekivali smo neke hrabre odluke. Savez je donio odluku kao da nema rata - rekao je u petak Andriy Yermak, šef Ureda predsjednika Ukrajine.

Biden će u Varšavi održati bilateralni sastanak s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi razgovarao o tome kako SAD i njihovi saveznici odgovaraju na izbjegličku krizu koja je nastala kao rezultat rata, a sastat će se i s ukrajinskim izbjeglicama.

Prije povratka u Washington, predsjednik će također održati govor koji je Bijela kuća nazvala "glavnim obraćanjem".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:07