StoryEditor
objavio američki medij

Biden se prošlog tjedna sastao s Palmerom i razgovarali o BiH

Piše desk  /  14.11.2021., 19:14h
Medij američkih Iraca IrishCentral objavio je da se predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden sastao prošlog tjedna sa specijalnim izaslanikom za izbornu reformu Matthew Palmerom.

Zajedno s Bidenom bio je prisutan i Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, a sastanak je održan u Glasgowu.

U svjetlu skorašnjeg dolaska Palmera u Bosnu i Hercegovinu povodom nove runde pregovora o Izbornom zakonu, informacija o sastanku s američkim predsjednikom potvrda je zainteresirani SAD za situaciju u BiH.

IrishCentral prenosi informaciju u kontekstu toga da je Biden porijeklom Irac i da je trenutno zbog situacije u BiH zanemario političku krizu u koju su uključene Irska i Velika Britanija.

"Predsjednik Biden ima irsku dušu i već je jasno izrazio zabrinutost zbog toga kako Britanci postupaju s principima Protokola. Međutim, on je zauzet čovjek kao i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, stari Irac, ali odsutan iz ove bitke. Njih dvojica su se prošlog tjedna sastali sa specijalnim izaslanikom za BiH zbog toga što bi u ovom zapostavljenom dijelu svijeta moglo ponovo biti problema", navodi se.

Dodaju da je zbog toga Bosni i Hercegovini potreban direktan nadzor SAD-a, ali smatraju da bi Biden trebao imati isti osjećaj hitnosti u vezi Sjeverne Irske.

Kriza u ovom dijelu Europe je izazvana sporazumom o Brexitu kojim je Sjeverna Irska, za razliku od ostatka Britanije, ostala pod carinskim pravilima jedinstvenog tržišta EU kako bi se izbjeglo stvaranje vidljive granice s Republikom Irskom.

Britanija sada želi poništiti Protocol, za što autori tvrde bi moglo ugroziti mir i interese Iraca, Republike Irske i američkih Iraca.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 11:25