StoryEditor
američki predsjednik

Biden se kandidirao za novi mandat

Piše desk  /  25.04.2023., 13:32h

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da će se kandidirati za reizbor 2024.

Kandidaturu za drugi predsjednički mandat objavio je u trominutnom videu. Video počinje jednom riječi - sloboda.

Biden (80) u predstavljanju kampanje govori da će prava na pobačaj, obrana demokracije, biračka prava i mreža socijalne zaštite biti među najvažnijim pitanjima na glasanju 2024. godine.

Kaže da će birači biti suočeni s izborom da sljedećoj generaciji ostave "više slobode ili manje" i "više prava ili manje".

Slogan mu je "Završimo posao"

"Svaka generacija ima trenutak kada mora ustati za demokraciju. Ustati za temeljne slobode. Vjerujem da je ovo naš. Zato ću se kandidirati za reizbor kao predsjednik Sjedinjenih Država. Pridružite nam se. Dovršimo posao", napisao je Biden na društvenoj mreži Twitter.

Bidenov slogan za izbore 2024. glasi: "Završimo posao". 

Mogao bi se opet sučeliti s Trumpom

Ranije je iskazao namjeru, a sada je službeno: 80-godišnji Joe Biden je u utorak najavio kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024., na kojima bi se ponovno mogao sučeliti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Glavna otegotna okolnost demokrata Bidena, koji na predizbornim anketama i dalje ne stoji dobro, jest njegova dob.

Rejting mu godinu dana nije prešao 50 posto

Bidenov rejting nije premašio 50 posto više od godinu i pol dana.

Nikada prije Amerikanci nisu izabrali toliko starog predsjednika niti je ijedan kandidat od njih zatražio da mu predaju ključeve Bijele kuće do njegove 86. godine.

Predsjednik se u studenom 2021. i u veljači 2023. podvrgao medicinskim pregledima, čiji je zaključak bio da je "dobrog zdravlja".

Čak i ako je liječnički pregled u veljači utvrdio da je "sposoban" za obavljanje predsjedničkih dužnosti, mnogi, uključujući i njegovu biračku bazu, vjeruju da je prestar.

70 posto Amerikanaca misli da se ne bi trebao kandidirati

Anketa NBC Newsa objavljena tijekom vikenda pokazala je da 70 posto Amerikanaca, uključujući 51 posto demokrata, vjeruje da se ne bi trebao kandidirati.

Šezdeset i devet posto svih ispitanika koji su rekli da ne bi trebao u utrku naveli su zabrinutost zbog njegove dobi kao glavni ili sporedni razlog.

Biden voli na to odgovarati: "Gledajte me" što znači da bi se glasači trebali usredotočiti na njegove političke pobjede kod kuće i njegovo organiziranje zapadnog saveza bez presedana kako bi pomogao Ukrajini da se obrani od ruske invazije.

Ipak, u zemlji u kojoj je dojam iznimno značajan, gdje kandidat mora zračiti vitalnošću, predsjednik ne može sakriti svoju dob.

Biden kaže da Trumpova kandidatura nije ništa više entuzijastična nego njegova

Njegov tempo je oprezniji, govor ponekad zbrkan, a on sam nekada djeluje zbunjeno, što republikanska oporba koristi kako bi u pitanje dovela oštrinu njegova uma.

No, Biden je istaknuo da, prema anketama, kandidatura njegovog prethodnika, 76-godišnjeg Trumpa koji je službeno u izbornoj utrci od prošlog studenog, nije ništa više entuzijastična od njegove.

Demokrat Biden vjeruje da, ako je jednom mogao poraziti svog prethodnika, to može učiniti ponovno, naglašavajući pritom svoju dobrohotnu osobnost i ujedinjujući program.

Predsjednik od početka godine naglašava svoju želju da vrati "dostojanstvo zaboravljenoj" Americi, poremećenu globalizacijom.

Također ostaje nejasno kakve će Bidenove šanse biti ako bi se u studenom 2024. suočio s mlađim kandidatom.

Najvjerojatniji republikanski protukandidat 76-godišnjem Trumpu, guverner Floride Ron DeSantis koji još nije najavio kandidaturu, predstavlja sličnu desničarsku figuru, iako je dosta mlađi s 44 godine.

Dnevnik.na

25. travanj 2024 09:31