StoryEditor
komentirao i kinu

Biden: Reagirali bismo ako bi Rusija upotrijebila kemijsko oružje

Piše Hina  /  25.03.2022., 07:03h
Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da će, ako Rusija upotrijebi kemijsko oružje u invaziji na Ukrajinu, Sjedinjene Države odgovoriti.

"Odgovorili bismo, odgovorili bismo ako ga on koristi. Priroda odgovora ovisila bi o prirodi uporabe”, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Nakon izvanrednog sumita NATO-a, izjavio je da će oštre sankcije Rusiji i jedinstvo Zapada promijeniti tijek rata u Ukrajini.

Biden je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin griješi ako misli da će “Europa puknuti” pod pritiskom teških sankcija koje je uvela kao odgovor na rusku agresiju.

“Sanckcije nikada ne odvraćaju agresora”, rekao je Biden, ali i dodao da će sve veća patnja koju saveznici nanose Rusiji donijeti rezultate u nastavku sukoba.

Američki predsjednik je izjavio da bi Rusiju trebalo izbaciti iz skupine dvadeset najvećih svjetskih gospodarstava G20, tema koja je pokrenuta tijekom njegovih sastanaka sa svjetskim čelnicima u Bruxellesu ranije u četvrtak.

“Moj odgovor je da ovisi o G20”, rekao je Biden na pitanje treba li Rusiju ukloniti iz skupine.

Dodao je da, ako se zemlje poput Indonezije i drugih ne slažu s uklanjanjem Rusije, onda bi Ukrajini trebalo dopustiti da prisustvuje sastancima.

Po Bidenovim riječima, Kina shvaća da je njezina gospodarska budućnost tješnje povezana sa Zapadom nego s Rusijom, nakon što je upozorio Peking da bi se mogla suočiti s posljedicama za pomaganje Moskvi u ratu u Ukrajini.

“Nisam prijetio, ali sam mu jasno dao do znanja – pobrinuo sam se da shvati posljedice pomoći Rusiji”, rekao je Biden o nedavnom razgovoru s kineskim čelnikom Xi Jinpingom.?

“Kina shvaća da je njena ekonomska budućnost mnogo čvršće povezana sa Zapadom nego s Rusijom.”

Govoreći na konferenciji za novinare na marginama izvanrednih sastanaka u Europi, Biden je rekao da je Xiju također ukazao na niz američkih i stranih tvrtki koje su napustile Rusiju nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 05:15