StoryEditor

Biden potpisao niz uredbi za borbu protiv klimatskih promjena

Piše D  /  27.01.2021., 11:01h

Uredbe ocrtavaju zaokret američke klimatske politike. Bidenov prethodnik Donald Trump nastojao je maksimalno pojačati američku proizvodnju nafte, plina i ugljena ukidanjem regulacija i ublažavanjem ekoloških propisa.

"Predugo smo čekali"

"Po mom mišljenju, već smo predugo čekali da odgovorimo na ovu klimatsku krizu", rekao je Biden na svečanosti u Bijeloj kući i istaknuo prijetnje s kojima se nacija suočava, poput snažnih oluja, šumskih požara i suša povezanih s klimatskim promjenama.

"Ovo je slučaj u kojem se savjest i pogodnosti spajaju, gdje je suočavanje s ovom egzistencijalnom prijetnjom planetu i povećanje našeg gospodarskog rasta i prosperiteta jedno te isto. Kad razmišljam o klimatskim promjenama i odgovoru na njih, mislim na radna mjesta", dodao je Biden.

Rekao je i da će izgradnja moderne, otporne i klimatski osviještene infrastrukture i budućnost čiste energije u SAD-u stvoriti milijune dobro plaćenih radnih mjesta.

"Moramo biti hrabri"

Njegov fokus na klimatske promjene razveselio je međunarodne partnere i klimatske aktiviste, ali uznemirio naftnu industriju koja tvrdi da će ti potezi koštati SAD milijune radnih mjesta i milijarde dolara prihoda u vrijeme kad je američko gospodarstvo pogođeno pandemijom koronavirusa.

Biden je naložio Ministarstvu unutarnjih poslova da pauzira nove savezne koncesije nafte i plina na javnim zemljištima ili morskih voda "u mjeri u kojoj je to moguće" te da preispita klimatske utjecaje i beneficije poreznih obveznika. Biden je također postavio cilj da se do 2030. godine sačuva 30 posto saveznog kopna i voda radi zaštite divljih životinja i nastoji udvostručiti proizvodnju obnovljive energije vjetra.

Naložio je i saveznim agencijama da "ukinu subvencije za fosilna goriva u skladu s važećim zakonom". Nije bilo jasno koje bi se subvencije mogle ukinuti prema ovom nalogu s obzirom na to da je mnoge porezne olakšice u industriji odobrio Kongres. Biden je također rekao da će tražiti od Kongresa da zakonskim putem ukine subvencije.

"Nije vrijeme za male mjere. Moramo biti hrabri", istaknuo je novi predsjednik SAD-a.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 15:33