StoryEditor
predsjednik sad-a

Biden: Postoji crvena linija, ali ja nikada neću napustiti Izrael

Piše fena  /  10.03.2024., 15:54h

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi pristup izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sukobu u Gazi mogao naštetiti imidžu zemlje jer "on više povređuje Izrael nego pomaže", pozivajući na hitan prekid vatre.

- Ono što se dešava je da Netanyahu ima pravo da brani Izrael, pravo da nastavi progoniti Hamas, ali mora, mora, mora obratiti više pažnje na nevine živote izgubljene kao posljedica poduzetih radnji - rekao je Biden u intervjuu Jonathanu Capehartu iz MSNBC-a.

Biden vjeruje da bi Netanyahuov pristup mogao naštetiti imidžu Izraela, rekavši da "on više šteti Izraelu nego što pomaže - to je u suprotnosti s onim za što se Izrael zalaže.", prenosi Anadolija.

Izrazio je želju za prekida vatre u periodu od šest tjedana i razmjenu zarobljenika, što bi se moglo poklopiti s mjesecom ramazanom.

Kada je upitan o potencijalnim crvenim linijama koje bi Izrael mogao prijeći, Biden je ponovio značaj obrane Izraela, naglašavajući ograničenja akcijama koje rezultiraju značajnim civilnim žrtvama.

- Postoji crvena linija, ali ja nikada neću napustiti Izrael. Obrana Izraela je i dalje kritična. Ali postoje crvene linije - ne možete imati još 30.000 mrtvih Palestinaca - dodao je Biden.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 12:02