StoryEditor
predsjednik SAD-a

Biden otkrio zašto je Putinove postupke u Ukrajini nazvao ‘genocidom‘

Piše fena  /  13.04.2022., 09:11h
Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je akcije svog ruskog kolege Vladimira Putina u Ukrajini ‘genocidom’, jer se sve više i više dokaza pojavljuje koji ukazuju na to.

Biden je upotrijebio termin ’genocid’ tijekom putovanja u Iowu, javlja dopisnik Ukrinforma.

Komentirajući posljednja poskupljenja goriva u SAD-u, predsjednik je rekao da budžet građana, njihova sposobnost da napune rezervoar, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome hoće li diktator objaviti rat i počiniti genocid na drugom kraju svijeta.

U razgovoru s novinarima u Des Moinesu kasnije istog dana, Biden je objasnio da je Putinove postupke nazvao ‘genocidom’ jer je "postajalo sve jasnije da Putin samo pokušava izbrisati ideju da je čak i Ukrajinac".

Pojavljuje se više dokaza koji podupiru tu pretpostavku, zajedno s već otkrivenim zločinima ruske vojske. Međutim naglasio je da pravni stručnjaci tek trebaju službeno potvrditi da Putinovi postupci predstavljaju genocid.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenov izjavu o genocidu nad ukrajinskim narodom od strane Putinove Rusije.

- Istinite riječi pravog vođe Joea Bidena. Nazvati stvari njihovim imenima bitno je za suprotstavljanje zlu. Zahvalni smo na dosadašnjoj pomoći SAD-a i hitno nam je potrebno još teškog naoružanja kako bismo spriječili daljnja ruska zvjerstva - napisao je Zelenski na Twitteru.

Dnevnik.ba

22. lipanj 2022 05:54