StoryEditor
američki predsjednik

Biden: "Odluka o uhićenju Putina je opravdana, počinio je ratne zločine. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas"

Piše desk  /  18.03.2023., 08:21h

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin očito počinio ratne zločine i da je nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) opravdan.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin nedvojbeno počinio ratne zločine te da je raspisivanje potjernice za Putinom od strane Međunarodnog kaznenog suda bilo primjereno.

Nalog ICC-a za Putinovo uhićenje temeljio se na sumnji u njegovu umiješanost u nezakonitu deportaciju djece i neovlašteno prebacivanje pojedinaca iz Ukrajine u Rusiju tijekom invazije Moskve na Ukrajinu. Naime, Sjedinjene Države nisu sudionice ICC-a.

"On je očito počinio ratne zločine", rekao je Biden novinarima, misleći na Putina. "Pa, mislim da je to opravdano. Poblem je što sud ne priznaju svi, uključujući i nas", dodao je Biden.

Navodeći da su Sjedinjene Američke Države zasebno zaključile da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržavaju odgovornost za počinitelje ratnih zločina, glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je: "Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine i zločine u Ukrajini , i jasno kažemo da odgovorni moraju snositi posljedice. To je bila odluka koju je tužitelj ICC-a donio neovisno na temelju činjenica koje su mu bile predočene."

Podsjećamo, jučer je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Rusije Vladimira Putina i povjerenika predsjednika Rusije za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:16