StoryEditor
američki predsjednik

Biden: "Od ovoga što Putin radi svima bi se trebala zalediti krv u žilama"

Piše desk  /  21.09.2022., 17:46h

Američki predsjednik Joe Biden započeo je svoj govor pred skupštinom UN-a žestokom retorikom protiv Rusije.

"Stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a napala je svog susjeda, pokušala je izbrisati suverenu državu s karte. Rusija je besramno prekršila temeljna načela Povelje Ujedinjenih naroda", rekao je Biden i optužio ruskog predsjednika Putina za izazivanje "brutalnog, bespotrebnog rata".

"U posljednjih godinu dana naš svijet je doživio veliki preokret i brutalnog, bespotrebnog rata koji je izabrao jedan čovjek", kazao je Biden. 

"Putin otvoreno prijeti. Svima bi se trebala lediti krv u žilama"

Biden kaže da je Vladimir Putin otvoreno zaprijetio nuklearnim oružjem Europi, dodajući da Rusija poziva još vojnika u borbu i da Kremlj pokušava pripojiti dijelove Ukrajine.

"Svijet bi trebao vidjeti ta nečuvena djela onakvima kakva ona jesu", rekao je. 

Biden je dodao da je rat pokrenut zato da bi se uništilo pravo Ukrajine da postoji kao država i pravo Ukrajinaca da postoje kao narod. “Gdje god bili, gdje god živjeli, u što god vjerovali... Od toga bi vam se trebala lediti krv u žilama", kazao je Biden. 

"Ako nacije mogu ići u ostvarenje svojih imperijalnih ambicija bez posljedica onda dovodimo u opasnost sve za što se ova institucija zalaže"; rekao je američki predsjednik. 

“Ukrajina ima ista prava koja pripadaju svakoj suverenoj naciji. Solidarizirat ćemo se s Ukrajinom protiv ruske agresije i točka", kazao je Biden. 

Kršenje povelje UN-a

Naglasio je kako je Rusija prekršila povelja UN-a koja je namijenjena spriječavanju da zemlje napadaju jedna drugu bez razloga. Rekao je i da je vrijeme da se promijeni način koji funkcionira t

“Također vjerujem da je došlo vrijeme da ova institucija postane inkluzivnija kako bi mogla bolje odgovoriti na potrebe današnjeg svijeta. Članovi Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Sjedinjene Države, trebali bi dosljedno podržavati i braniti Povelju UN-a i suzdržati se od korištenja veta, osim u rijetkim, izvanrednim situacijama”, rekao je Biden.o globalno tijelo, uključujući proširenje Vijeća sigurnosti izvan njegovih sadašnjih pet stalnih članova.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:30