StoryEditor
Washington

Biden obećao pomoć SAD-a zemljama jugoistočne Azije: "Ne tražimo da biraju između nas i Kine"

Piše Hina  /  13.05.2022., 09:33h
Tvrdi da će potrošiti 150 milijuna dolara na njihovu infrastrukturu, sigurnost, spremnost za pandemiju i druge napore usmjerene na suprotstavljanje utjecaju suparničke Kine

Američki predsjednik Joe Biden otvorit će skup čelnika jugoistočne Azije obećanjem da će potrošiti 150 milijuna dolara na njihovu infrastrukturu, sigurnost, spremnost za pandemiju i druge napore usmjerene na suprotstavljanje utjecaju suparničke Kine.

Dvodnevni summit sa zajednicom zemljama jugoistočne Azije ASEAN počinje večerom za čelnike u Bijeloj kući prije razgovora u State Departmentu u petak.

Njegova administracija se nada da će napori pokazati zemljama da Washington ostaje usredotočen na Indo-Pacifik i dugoročni izazov glavnog konkurenta, Kine, unatoč ratu u Ukrajini.

Samo u studenom Kina je obećala 1,5 milijardi dolara razvojne pomoći zemljama ASEAN-a tijekom tri godine za borbu protiv covida i poticanje gospodarskog oporavka.

"Moramo pojačati našu igru ​​u jugoistočnoj Aziji", rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije. "Ne tražimo od zemalja da naprave izbor između Sjedinjenih Država i Kine. No, želimo jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države teže snažnijim odnosima".

Nova financijska obveza uključuje ulaganje 40 milijuna dolara u infrastrukturu namijenjenu dekarbonizaciji opskrbe električnom energijom u regiji i 60 milijuna dolara za pomorsku sigurnost, kao i oko 15 milijuna dolara za pomoć u ranom otkrivanju covida-19 i drugih respiratornih bolesti, rekao je službenik.

Dodatna sredstva pomoći će zemljama u razvoju digitalnog gospodarstva i zakona o umjetnoj inteligenciji.

Američka obalna straža također će rasporediti brod u regiju kako bi pomogao lokalnim flotama u borbi protiv onoga što su Washington i zemlje u regiji opisali kao kineski ilegalni ribolov.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:40