StoryEditor
najavio nove sankcije

Biden obećao 500 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini: "Putin je mislio da nas može nadživjeti, bio je u krivu"

Piše desk  /  20.02.2023., 11:59h

Bijela kuća se oglasila priopćenjem nakon što je američki predsjednik Joe Biden nenadano stigao u posjet Kijevu.

"Dok se svijet priprema obilježiti godinu dana od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam u ponedjeljak u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskijim i ponovno potvrdio našu nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokraciji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Kada je Putin pokrenuo svoju invaziju prije gotovo godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podijeljen. Mislio je da nas može nadživjeti. Ali bio je u krivu", piše Bijela kuća, koja je najavila daljnju vojnu pomoć Ukrajini. Nova potpora Ukrajini bit će vrijedna 500 milijuna dolara, a paket će uključivati streljivo HIMARS, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor.

"U ponedjeljak se u Kijevu sastajem s predsjednikom Zelenskim i njegovim timom radi rasprave o našoj potpori Ukrajini. Najavit ću još jednu isporuku ključne opreme, uključujući topničko streljivo, protuoklopne sustave i radare za zračni nadzor, kako bismo zaštitili ukrajinski narod od zračnog bombardiranja. Također, kasnije ovog tjedna objavit ćemo dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti ruski ratni stroj.

Tijekom prošle godine Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle obrani Ukrajine vojnom, gospodarskom i humanitarnom potporom bez presedana – i ta će potpora trajati.

Također se radujem putovanju u Poljsku kako bih se susreo s predsjednikom Dudom i čelnicima naših saveznika s istočnog krila, kao i iznio primjedbe o tome kako će Sjedinjene Države nastaviti okupljati svijet da podrži narod Ukrajine i temeljne vrijednosti ljudska prava i dostojanstvo u Povelji UN-a koja nas ujedinjuje širom svijeta", priopćila je Bijela kuća.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 14:23