StoryEditor

Biden nazvao Merkel: Oko većine su se složili, no dvije teme prijete odnosima dviju zemalja

Piše D  /  26.01.2021., 09:01h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden složili su se u telefonskom razgovoru u ponedjeljak da se pandemija covida-19 može prevladati samo bližom međunarodnom suradnjom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade u Berlinu, piše Jutarnji.hr.

Merkel je u prvom telefonskom pozivu od kada je Biden stupio na dužnost čestitala američkom predsjedniku na inauguraciji.

"Istodobno je izjavila da je Njemačka spremna preuzeti odgovornost u rješavanju međunarodnih zadataka zajedno sa svojim europskim i transatlantskim partnerima", rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert u izjavi, prenosi Reuters.

Transatlantski odnosi zahladili su pod bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je više puta kritizirao Njemačku, između ostalog zbog premalog odvajanja sredstava iz proračuna za obranu unutar NATO saveza. Merkel je 2017. godine nakon sastanka zemalja G7 i NATO-a s Trumpom izjavila da se Europa više ne može u potpunosti oslanjati na svoje saveznike. Trgovinske veze s SAD-om, najvećim njemačkim izvoznim tržištem izvan EU, pogoršale su se zbog Trumpove trgovinske politike ‘America first‘ i povećanja uvoznih carina.

Nova administracija Joea Bidena budi nadu u poboljšavanje odnosa dviju zemalja. Merkel i Biden složili su se da je potreban veći međunarodni napor za suočavanje s pandemijom. Seibert je naveo da je kancelarka pozdravila povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Biden i Merkel razgovarali su i o vanjskopolitičkim pitanjima, posebno onima koja se odnose na Afganistan i Iran, a razgovarali su i o trgovinskoj i klimatskoj politici, rekao je glasnogovornik.

Merkel je pozdravila Bidenovu odluku da vrati SAD u Pariški klimatski sporazum te ga je pozvala u posjet Njemačkoj čim pandemija to dopusti.

Nije poznato jesu li njih dvoje razgovarali oko pitanja koje bi mogle biti točka sukoba poput ruskog projekta Sjeverni tok 2 oko kojeg napetosti sve više rastu. Njemačka kancelarka i dalje podupire projekt plinovoda čiji je cilj dovesti ruski prirodni plin u Europu, unatoč kritikama iz EU i SAD-a. Europski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju kojom poziva blok da zaustavi dovršetak projekta kao odgovor na uhićenje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog. Komentirajući to pitanje u svojem obraćanju u četvrtak 21. siječnja Merkel je izjavila: ‘Moj se osnovni stav još nije promijenio do te mjere da kažem da projekt ne bi trebao postojati‘. Izjavila je da će razgovarati o Sjevernom toku s novom američkom administracijom. ‘Ali moramo razgovarati i o tome koji su ekonomski odnosi u plinskom sektoru s Rusijom prihvatljivi, a koji nisu.‘

Spoticanje u transatlantskim odnosima mogao bi predstavljati investicijski sporazum s Kinom. Bruxelles je, uz veliki pritisak kancelarke Angele Merkel koja je tijekom predsjedanja Vijećem EU otvoreno lobirala za interese njemačke automobilske industrije na kineskom tržištu, potpisao sporazum s Pekingom unatoč tome što se globalni i europski osjećaji prema Kini promijenili u jeku pandemije koronavirusa.

Njemačka kancelarka treća je europska čelnica koja je primila poziv novog američkog predsjednika. U subotu je Biden razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a u nedjelju s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 17:46