StoryEditor
američki predsjednik

Biden: "Kandidirat ću se za predsjednika jer Trump želi uništiti demokraciju"

Piše desk  /  19.09.2023., 08:47h

Joe Biden, najstariji američki predsjednik ikada, rekao je da razumije fokus na svoje godine, ali da se kandidirao za reizbor jer je Donald Trump želi "uništiti" američku demokraciju, prenosi AFP.

Ovaj 80-godišnjak obično izbjegava pitanje starosti, ali se pozabavio s tim tijekom prikupljanja sredstava u kazaličtu na Brodwayu u New Yorku, rekavši da mu je njegovo iskustvo pomoglo da se nosi s krizama poput Ukrajine i Covida.

- Čini se da je mnogo ljudi fokusirano na moje godine. Shvaćam, vjerujte mi, znam to više od ikoga - kazao je Biden i dodao:

- Kandidiram se jer je demokracija u pitanju, jer je 2024. demokracija ponovo na glasanju. I neka nema sumnje: Donald Trump i njegovi MAGA republikanci odlučni su da unište američku demokraciju.

Demokrat je dodao da se neće "klanjati diktatorima" i optužio Trumpa - čiji je slogan Učinimo Ameriku ponovo velikom (Make America Great Again - MAGA) - da je to učinio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da američki glasači imaju zabrinutost zbog Bidenovih godina uoči vjerovatnog revanša sljedeće godine protiv Trumpa, kojeg je pobijedio 2020.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 20:48