StoryEditor
krvoproliće u teksasu

Biden: Ideja da 18-godišnjak može kupiti oružje je bolesna! Puna mi je kapa!

Piše desk  /  25.05.2022., 07:26h

Ustvrdio je da većina Amerikanaca podržava donošenje "razumnih" zakona koji bi reguliralo nošenje oružja.

Američki predsjednik Joe Biden, vidno potresen, ali i gnjevan, obratio se naciji nekoliko sati nakon velikog krvoprolića u teksaškoj osnovnoj školi.

- Nadao sam se kad sam postao predsjednik da neću morati ovo opet raditi. Još jedan masakr, ovoga puta u Uvaldeu u Teksasu, u osnovnoj školi. Žrtve su prelijepi, nedužni učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda... I koliko još njih koji su svjedočili tome, gledali su svoje prijatelje kako umiru, kao da su na nekoj bojišnici. Živjet će s tim do kraja života, započeo je Biden.

- Mnogo o ovome još ne znamo, ali ponešto i znamo. Znamo da neki roditelji više nikada neće vidjeti svoju djecu, više ih nikada neće spremati na spavanje, grliti ih. Nikada neće biti isti. Izgubiti dijete je kao da ti je netko otkinuo komad duše. Kao da te nešto usisalo u šupljinu vlastitih pluća i nikada ne možeš više van. Nikad ne bude isto, rekao je Biden koji je i sam izgubio dvoje djece - kćer u prometnoj nesreći, a sina od teške bolesti.

- Govorio sam to u jednom drugom kontekstu, ali ponovit ću: Sveto pismo kaže da je Bog blizu onih slomljena srca i uništenih duša. Toliko je uništenih duša... Večeras vas molim da se molite za njih, da date snage njihovim najmilijima u ovoj tami, apelirao je pa povisio ton.

- Za ime božje, kada ćemo se suprotstaviti lobiju industrije oružja? Prošlo je 3448 dana, 10 godina otkad sam kao potpredsjednik bio u Connecticutu gdje je 26 ljudi, među njima 21 dijete, ubijeno u Sandy Hooku. Od tada se dogodilo više od 900 pucnjava u školama: U Parklandu na Floridi, u Santa Feu u Teksasu, u Michiganu... I lista ide dalje i povećava se. A tek kada u to uključimo i pucnjave u kinima, bogomoljama, a evo prije 10 dana imali smo i pucnjavu u dućanu u Buffalu. Puna mi je kapa! Moramo nešto poduzeti! I nemojte mi govoriti da ne možemo utjecati na ovo krvoproliće!, rekao je i naveo da kada je svojevremeno bila uvedena zabrana prodaje jurišnog oružja, broj nasilnih incidenata je opao, a da se, kada je zabrana istekla, utrostručio.

- Ideja da 18-godišnjak može kupiti dvije jurišne puške je pogrešna. To je bolesno!, rekao je i pozvao na suprotstavljanje industriji oružja koja ima prililčno snažan utjecaj u američkoj javnosti.

Ustvrdio je da većina Amerikanaca podržava donošenje "razumnih" zakona koji bi reguliralo nošenje oružja.

- Baš sam se vratio iz Azije sa sastanaka s tamošnjim liderima, o ovome sam čuo u avionu. Ali, ono što me najviše pogodilo tijekom 17-satnog leta je da se ovakve stvari rijetko događaju bilo gdje drugdje. Zašto? Pa i u drugim dijelovima svijeta imaju ljude s mentalnim problemima, i oni imaju obiteljsko nasilje, ljude koji su izgubljeni, ali ovakve masovne pucnjave nikada ovako često! Zašto nam ne smeta živjeti s ovakvim krvoprolićima?! Zašto dopuštamo da nam se ovo događa?! Gdje nam je kičma da se suprotstavimo tome?!, upitao je.

- Vrijeme je da počnemo djelovati, istaknuo je.

- Naše molitve su večeras s roditeljima koji leže u krevetu i pokušavaju shvatiti hoće li ikada više moći zaspati, koji se pitaju jesu li im druga djeca sigurna, koji se pitaju što će biti sutra s njima. Neka Bog blagoslovi sve izgubljene živote na ovaj tužan dan. Neka Gospodin bude blizu svih slomljenih srdaca i onih čije su duše uništene jer će Ga oni trebati, i to puno, zaključio je svoje obraćanje naciji Joe Biden.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:08