StoryEditor
američki i ukrajinski predsjednik

Biden i Zelenski: "Ukrajini obećana nova vojna pomoć od 800 milijuna dolara", Amerikanci tvrde da se radi o teškom naoružanju

Piše hina  /  13.04.2022., 21:49h
Američki predsjednik Joe Biden nazvao je danas svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog kako bi ga izvijestio o kontinuiranoj podršci SAD-a njegovoj zemlji, priopćila je Bijela kuća koja dodaje da je Ukrajini obećana nova vojna pomoć u vrijednosti od 800 milijuna dolara.

"Nova tranša pomoći sadržavat će vojnu opremu kakvu smo već isporučili Ukrajini, ali i nove kapacitete koji uključuju topničke sustave i oklopna vozila", precizirala je Bijela kuća koja je rekla da je dano i zeleno svjetlo za isporuku helikoptera.

Ukrajinski predsjednik na Twitteru je napisao kako su dvojica čelnika razgovarala o novom planu vojne, a potencijalno i ekonomske pomoći, ali i o ratnim zločinima počinjenima na ukrajinskom teritoriju i sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji. Razgovor je trajao gotovo sat vremena.

Amerikanci tvrde da se radi o teškom naoružanju

Američki mediji pišu da je riječ o teškom naoružanju koje je SAD dosad odbijao isporučiti Ukrajini. Sjedinjene Države pružile su Ukrajini najveći dio međunarodne vojne pomoći koju je Kijev primio od jeseni, ukupno vrijedne 2.4 milijardi dolara.

Prema listi koju je prošli tjedan objavila Bijela kuća, SAD je Ukrajini isporučio ili obećao 1.4 tisuće protuzračnih Stingera, pet tisuća protutenkovskih Javelina, sedam tisuća komada protutenkovskog oružja drugog modela, nekoliko stotina dronova kamikaza Switchblade, sedam tisuća jurišnih pušaka, 50 milijuna metaka i drugog streljiva, 45 tisuća kompleta neprobojnih prsluka i kaciga, protutopničke i protudronovske radare, laka oklopna vozila, sigurni komunikacijski sustav i protuminsku zaštitu, prenosi agencija France Presse.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:30