StoryEditor
tako blizu, a tako...

Biden i republikanci "blizu" dogovora o podizanju razine zaduživanja - dužnosnik

Piše hina  /  26.05.2023., 16:32h

Bijela kuća i republikanci u Kongresu u petak dovršavaju dogovor o sporazumu koji će na dvije godine podići granicu zaduživanja s 31,4 bilijuna dolara, no ograničiti potrošnju za sve osim za vojsku i veterane, tvrdi američki dužnosnik.

Pregovarači demokratskog predsjednika Joea Bidena i republikanskog predsjednika Zastupničkog doma Kongresa Kevina McCarthyja približavaju se zaključenju dogovora jer su dvije strane usuglasile ključna pitanja poput ograničenja potrošnje i financiranja Porezne uprave (IRS) i vojske. 

Na stolu su i dalje pitanja poput radnih obaveza primatelja federalne pomoći, rekao je anonimni dužnosnik Reutersu. 

Bijela kuća razmatra odustati od plana snažnijeg financiranja IRS-a kako bi se zaposlilo još revizora za kontrolu bogatijih Amerikanaca. Izdvajanja za obranu i veterane odgovaraju Bidenovom proračunu predstavljenom ranije ove godine, kazao je drugi dužnosnik. 

Dogovorom bi mnogi detalji ostali predmetom rasprave i u narednim tjednima i mjesecima. I Biden i McCarthy morat će uvjeriti velik dio stranke u podijeljenom Kongresu da glasa za sporazum. 

To neće biti lak zadatak jer desno krilo republikanaca ne želi podržati nikakav dogovor bez velikih rezova potrošnje, a progresivni demokrati odbijaju nove radne obaveze u programima protiv siromaštva. 

„Jedini put naprijed je dvostranački dogovor. I stoga vjerujem da ćemo doći do sporazuma koji će nam omogućiti da idemo dalje i da zaštitimo marljive Amerikance u ovoj zemlji“, rekao je Biden u četvrtak. 

Patrick McHenry, jedan od republikanskih pregovarača, rekao je da su dvije strane iskazale svoje zabrinutosti te da ih se uzima u obzir. 

„Zato smo i dalje ovdje u zadnji čas, sporeći se oko ozbiljnih stvari s ozbiljnim posljedicama“, rekao je kasno u četvrtak. 

Nejasno koliko ostaje vremena za dogovor

Kompleksnosti situacije doprinosi i to što je nejasno koliko je vremena ostalo zastupnicima da djeluju. Ministarstvo financija upozorilo je da više neće uspijevati ispunjavati svoje obaveze već od 1. lipnja, no u četvrtak je objavilo da će prodati 119 milijardi dolara duga koji stiže na naplatu taj dan, sugerirajući time da to nije konačan rok. 

Većina zastupnika nije u Washingtonu radi blagdana Dana sjećanja, ali su ih čelnici upozorili da se budu spremni vratiti u trenutku postizanja sporazuma. 

Dogovorom se ne bi trebali dirati brzorastući mirovinski i zdravstveni programi, iako projekcije pokazuju da oni čine velik dio rasta američkog duga. 

Republikanci su odbili Bidenov prijedlog podizanja poreza za korporacije i bogate, a predsjednik je odbacio njihov prijedlog o postrožavanju radnih dozvola i deregulaciji sektora ekstrakcije nafte i plina.  Republikanski pregovarač Garrett Graves kasno u četvrtak je kazao kako Bijela kuća odbija pregovarati o radnim obvezama, što je nazvao „ludim“. 

Čelnici Zastupničkog doma najavili su da će zastupnici imati tri dana razmatrati dogovor prije glasanja, a svaki senator smije odgoditi, no to se može odgoditi u Senatu. 

Ovaj spor je uznemirio investitore te je zasad podigao troškove zaduživanja vlade za najmanje 80 milijuna dolara, rekao je zamjenik ministrice financija Wally Adeyemo. 

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 06:35