StoryEditor
Američki predsjednik

Biden: Gorbačov je riskirao cijelu karijeru jer je vidio da je moguća drugačija budućnost

Piše hina  /  31.08.2022., 07:29h

"Njegova su djela bila djela rijetkog lidera"

Američki predsjednik Joe Biden odao je počast posljednjem sovjetskom čelniku Mihailu Gorbačovu, koji je preminuo u utorak, nazvavši ga rijetkim liderom i državnikom koji je pridonio "sigurnijem svijetu".

"Kao čelnik SSSR-a surađivao je s (američkim) predsjednikom (Ronaldom) Reaganom na smanjivanju nuklearnog arsenala u dvije zemlje, na veliko olakšanje ljudi širom svijeta koji su se molili da dođe kraj utrci u nuklearnom naoružanju. Nakon desetljeća brutalne političke represije, on je usvojio demokratske reforme", rekao je Biden u priopćenju.

"Njegova su djela bila djela rijetkog lidera",vođe koji je imao dovoljno mašte da vidi da je moguća drugačija budućnost i hrabrosti da riskira čitavu karijeru da bi do nje došao. Rezultat je bio sigurniji svijet i i više slobode za milijune ljudi", dodao je.

Mihail Gorbačov umro je u utorak u dobi od 91 godine nakon duge i teške bolesti, objavile su ruske novinske agencije citirajući bolnicu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. za ulogu u okončanju hladnog rata, Gorbačov je proveo 20 posljednjih godina života u političkoj mirovini, ali odlučan da se njegov glas i dalje čuje.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:01