StoryEditor
američki predsjednik

Biden će prijevremeno glasati na izborima 8. studenog

Piše hina  /  29.10.2022., 22:09h

Američki predsjednik Joe Biden u subotu će prijevremeno glasati na izborima na polovici mandata 8. studenog, a pridružit će mu se njegova unuka Natalie, koja glasa prvi put, dok se demokrati bore za svaki glas.

Ankete pokazuju da bi demokrati mogli izgubiti kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo glasača zbog visoke inflacije kvari zamah kojem su se demokrati nadali u oštroj borbi s republikancima oko prava na pobačaj.

Biden: Demokracija je doslovno, ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine

Odaziv birača - obično daleko niži na izborima u sredini mandata nego u godinama predsjedničkih izbora - bit će ključan čimbenik u onim državama u kojima je rezultat neizvjestan, a demokrati pozivaju birače da glasaju i ranije.

"Demokracija je doslovno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine", rekao je Biden pristašama na prikupljanju sredstava Demokratske stranke u petak u Philadelphiji. Nazvao je ove izbore "najvažnijim međuizborima u našem životu".

"Budimo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dvije uvelike različite vizije Amerike", rekao je Biden, obećavši kodificirati odluku Roe v. Wade, kojom se legalizira pobačaj, a Vrhovni sud poništio ju je u lipnju - ako demokrati uspiju povećati svoj broj u Senatu.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:07