StoryEditor
američki predsjednik

Biden će iz Poljske uputiti poruku Putinu i Rusima

Piše desk  /  18.02.2023., 08:05h

Joe Biden koji će prvu obljetnicu rata u Ukrajini obilježiti putovanjem u Poljsku, idućeg tjedna će razgovarati telefonom s francuskim, talijanskim i britanskim kolegama, priopćila je Bijela kuća.

Iz Varšave, gdje će boraviti u utorak i u srijedu, američki predsjednik će "uputiti poruku Vladimiru Putinu i ruskom narodu", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby na tiskovnoj konferenciji.

Joe Biden, koji će 3. ožujka primiti njemačkog kancelara Olafa Scholza, "razgovarat će idućeg tjedna telefonom sa stanovitim brojem naših saveznika", istaknuo je.

John Kirby je zatim dodao da će to biti francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Rishi Sunak i talijanska premijerka Giorgia Meloni.

"Dok se približavamo prvoj obljetnici, možemo ponosno reći da je naša potpora Ukrajini i dalje čvrsta i da je (...) međunarodna koalicija za pomoć Ukrajini jača no ikad", rekao je glasnogovornik.

No opetovao je da Biden ne planira posjetiti Ukrajinu idućeg tjedna ni razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kojeg je u prosincu primio u Bijeloj kući.

Joe Biden će se u Varšavi sastati s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Uz to će se sastati sa skupinom "devetorkom iz Bukurešta", zemljama istočne Europe koje su članice zapadnog obrambenog saveza.

Američki predsjednik u glavnom gradu Poljske treba održati govor.

Prošli posjet 80-godišnjeg demokrata Poljskoj, prije nepunih godinu dana, pamtit će se po izjavi u kojoj je ruskog predsjednika nazvao "krvnikom" i ocijenio da "ne može ostati na vlasti". 

Bijela kuća je poslije rekla da nije pozivao na promjenu vlasti u Rusiji.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 15:12