StoryEditor
"imamo obvezu"

Biden: Branit ćemo Tajvan od Kine

Piše desk  /  22.10.2021., 08:33h
Sjedinjene Američke Države će stati u obranu Tajvana i imaju obvezu braniti otok na koje Kina polaže pravo, rekao je američki predsjednik Joe Biden, ali je Bijela kuća kasnije priopćila da nema promjene politike prema otoku

"Da, imamo obvezu to učiniti", rekao je Biden odgovarajući na pitanje hoće li Amerika stati u obranu Tajvana koji se žalio na pojačan vojni i politički pritisak Kine da prihvati kineski suverenitet.

Prema zakonu, Sjedinjene Američke Države Tajvanu trebaju pružiti sve načine za obranu i pratiti politiku "strateške neodređenosti" hoće li vojno intervenirati za zaštitu otoka u slučaju napada Kine.

Bijela kuća je priopćila da Biden nije objavio bilo kakvu promjenu američke politike. U priopćenju nije bilo komentara o tome jesu li Bidenove riječi pogrešno protumačene.

"Američki obrambeni odnosi s Tajvanom regulirani su sa Zakonom o odnosima s Tajvanom. Pridržavamo se svojih obveza u skladu sa zakonom i nastavit ćemo podržavati samoobranu Tajvana te se protiviti bilo kakvim jednostranim izmjenama statusa quo", ističe se u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:31