StoryEditor
vožnja uz neretvu

Biciklijada Ćirinom prugom od Mostara do Počitelja okupila stotine biciklista iz BiH i regije

Piše fena  /  26.03.2023., 12:39h

Iz Mostara je jutros krenula biciklijada "Ćirinom prugom" tijekom koje će biciklisti posjetiti i upoznati turističke i prirodne ljepote, kao i povijest Mostara, Blagaja, Žitomislića, vozeći se ruralnim mjestima uz Neretvu, sve do Počitelja kao finalne destinacije.

- S nama je danas više stotina biciklista. Došla je ekipa iz Crne Gore, Hrvatske i cijele Bosne i Hercegovine. Danas ćemo u najboljem svjetlu prezentirati "Ćirinu prugu", našu cikloturističku ponudu, prvu dionicu od Mostara do Čapljine – rekao je Feni Toni Zorić, organizator biciklijade i predsjednik Udruge "HercegovinaBike".

Dodao je kako u ovoj godini planiraju organizirati ukupno šest biciklijada, odnosno promotivnih događaja te je napomenuo da sudionike na svim događajima prate cikloturistički vodiči koji će iz prve ruke prezentirati ponudu i ljepote Hercegovine svojim gostima.

U promotivnoj biciklijadi sudjeluje i mostarski gradonačelnik Mario Kordić koji je naglasio kako se ovim događajem otvara sezona cikloturizma u Mostaru. Izrazio je zadovoljstvo što u biciklijadi sudjeluje veliki broj građana, ali i posjetitelja.

- Mi smo, kao Grad Mostar, iskoristili priliku promovirati i službeno krenuti s projektom kojega radimo zajedno s firmom Nextbike. Naime, duže vrijeme najavljujemo kako će Grad Mostar krenuti s javnim biciklima, a danas je taj službeni početak – otkrio je Kordić.

Pojasnio je kako su pomno određene lokacije kako bi studenti, građani i posjetitelji Mostara mogli koristiti javna bicikla te je dodao da će sva pravila biti dostupna na aplikaciji.

- Vrlo je jednostavno i želja mi je, kao gradonačelnika, da sutra imamo više bicikala u Gradu Mostaru nego automobila – zaključio je on.

Ćirina trasa duga 35 kilometara

Biciklisti su jutros krenuli iz Mostara, nakon čega su prošli pokraj Starog mosta, UNESCO-ve svjetske baštine koja je, kada je izgrađena, bila najveća lučna konstrukcija na svijetu. Biciklistički defile se, pod pratnjom policije, nastavio prema naselju Blagaj, gdje se nalazi izvor Bune koji je najveći kraški izvor u Europi (vrelo Bune).

Uz nju se nalazi poznata sufijska tekija, a u njenom okruženju prapovijesno nalazište Zelena špilja, ribogojilište i restorani te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nakon obilaska Blagaja, biciklistička vožnja nastavila je put prema Buni, zatim kroz Baćeviće, vozeći lokalnom cestom kroz Maloševiće, Šurmance, kroz prekrasne krajolike uz rijeku Neretvu sve do Čapljine.

Biciklisti su iz Čapljine nastavili uspon od 1 kilometar prema Počitelju čija povijesna urbana jezgra datira iz 14. stoljeća i zaštićeni je nacionalni spomenik BiH. Nakon obilaska Počitelja spustili su se u Čapljinu.

Biciklijada prati trasu kojom je Ćiro u prošlosti prolazio u dužini od 35 kilometara od Mostara do Čapljine. Cijela ruta ima asfaltiranu podlogu po kojoj se, osim MTB bicikala, mogu voziti i trekking ili cestovni bicikli. Cesta je pogodna za sve bicikliste, jer su ruta i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Sudionicima biciklijade na raspolaganju je osam volontera, iskusnih biciklista koji se brinu za sigurnost svih sudionika.

Biciklijadu "Ćirinom prugom Mostar-Počitelj" organizirali su Udruga "HercegovinaBike" i Biciklistički klub Mostar, a realizira se uz financijsku potporu Turističke zajednice HNŽ-a u cilju promocije "Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro".

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:09