StoryEditor
državni medijski servis

BHRT se oglasio o navodnom omalovažavanju ćiriličnog pisma u njihovom programu

Piše desk  /  09.07.2022., 18:34h

Iz državnog javnog medijskog servisa BHRT oglasili su se o navodnom “omalovažavanju ćiriličnog pisma” u najavi voditelja i urednika emisije BHT1 uživo Elvira Bucala.

"Naime, u petak 1. srpnja u emisiji BHT1 uživo, nakon najavne špice koja je bila na ćirilici, urednik i voditelj Elvir Bucalo je rekao: 'Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hijeroglife kojima je napisan naziv naše emisije, ja ću vam prevesti - BHT1 uživo ćirilicom'", navode iz BHRT-a.

Kako kažu, kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji koriste ćirilično pismo.

"U odjavi emisije kolega Bucalo se izvinio svima onima koji nisu razumjeli njegovu poruku. Ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno službeno pismo u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, BHRT je jedini medij koji u svom programu potpuno ravnopravno koristi oba pisma i sva tri jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini", dodaju iz BHRT-a.

Napomenuli su da je Bucalo svoj radni vijek proveo radeći na promociji pomirenja, suživota i njegovanju različitosti, što potvrđuju njegovi brojni prilozi, tekstovi, emisije pa i video zapisi koji su dostupni javnosti, a na kojima se vidi da je kolega Bucalo upravo suprotno od onoga kakvim ga pojedini mediji, političari i osobe iz javnog života kroz društvene mreže žele predstaviti.

"Nastavit ćemo odgovorno čuvati oba pisma i sva tri jezika, tj. jezike kulturu i tradiciju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, kao što je to bilo i do sada. Preuzimanje i objavljivanje pojedinih dijelova programskih sadržaja koji su uzeti iz konteksta u svrhu politikanstva nećemo tolerirati", podcrtali su iz državnog javnog servisa.

Pozvali su sve one koji imaju mehanizme u zakonodavnim tijelima vlasti u BiH da rade na iznalaženju zakonskih rješenja za stabilno financiranje BHRT-a, a sve one koji krše Zakon o javnim emiterima u RS-u da svoje obaveze počinju izvršavati i poštovati Zakon.

"Napominjemo da od 2017. godine BHRT nije naplatio od RTRS-a, a time ni iz RS ni jednu KM od dijela pretplate koja mu po zakonu pripada. Bez obzira na vrlo tešku financijsku situaciju u kojoj se nalazi BHRT i svakodnevnim napadima u javnosti kroz pojedine medije, naručenim tekstovima o BHRT-u od strane određenih politika i pojedinaca koji nas pokušavaju okarakterizirati kao diskrimintatorski, politički, manipulativni medij, ugasiti nas, ovim putem još jednom poručujemo da nikada nećemo dozvoliti da se u programu vrši diskriminacija ili omalovažavanje bilo koga, te da ćemo i dalje raditi profesionalno poštujući etička načela novinarstva", stoji u priopćenju Odnosa s javnošću BHRT-a.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 21:00