StoryEditor
KONKURENCIJSKO VIJEĆE

BHRT, FTV i RTRS kažnjeni s po 50.000 KM, njihovi cjenovnici oglašavanja proglašeni ništavnim

Piše desk  /  05.09.2023., 18:39h

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine utvrdilo je da su javni emiteri BHRT, FTV i RTRS zlorabili zajednički dominantan položaj na tržištu prodaje usluga televizijskog oglašavanja, te su kažnjeni sa po 50.000 KM, dok su i njihovi cjenovnici usluga oglašavanja proglašeni ništavnim.

Konkurencijsko vijeće je odlučivalo po zahtjevu OBN-a za pokretanje postupka, a u ovom slučaju sa 50.000 KM je kažnjena i firma Media Pool Sarajevo. Utvrđeno je da su javni emiteri s ovom firmom sklopili zabranjeni sporazum.

Konkurencijsko vijeće je naime utvrdilo da cjenovnici sva tri javna RTV servisa sadrže identične odredbe. Daju se povoljniji popusti agencijama za oglašavanje u odnosu na izravne oglašivače, a i postotak popusta ovisi od iznosa narudžbe.

“Prag volumena kupnje koji je definiran prema osobnim potrebama svakog kupca rezultira da za istu količinu proizvoda ili usluga različiti kupci plaćaju različite cijene iste usluge. Javni RTV servisi su putem cjenovnika propisali neobjektivne i nedozvoljene količinske popuste kao i zabranjene popuste na vjernost čime su zlorabili dominantni položaj”, piše u rješenju Konkurencijskog vijeća koje je objavljeno u posljednjem broju Službenog glasnika BiH.

Dodaje se da cjenovnici stimuliraju prodaju usluga televizijskog oglašavanja Javnih RTV servisa putem agencija za oglašavanje, dok su izravni oglašivači dovedeni u neravnopravan konkurentski položaj.

“Ovako utvrđenim različitim tretmanom u cjenovnicima, Javni RTV servisi izravno su pogodovali agencijama za oglašavanje odobravajući im visoke popuste na usluge televizijskog oglašavanja, pri tome istovremeno diskriminirajući oglašivače koji istu uslugu ugovaraju izravno, odnosno bez posredstva agencije za oglašavanje”, navedeno je u rješenju.

Naglašeno je da cjenovnici kakvi su urađeni nesporno dovode do narušavanja tržišta i nezdravog konkurentskog natjecanja.

Zaključeno je i da izvodi iz cjenovnika nedvojbeno dokazuju da sva tri Javna RTV servisa zajednički djeluju i nude usluge na osnovu usuglašenog djelovanja (identičnih cjenovnika), što predstavlja zabranjeni sporazum između konkurenata na horizontalnom tržištu.

“Analizirajući strukturu prihoda Javnih RTV servisa po osnovu prihoda ostvarenog oglašavanjem putem marketinških agencija, vrlo jasno se može zaključiti da gospodarski subjekt Media Pool u odnosu na ostale agencije, sudjeluje kao najznačajniji kupac marketinškog prostora kod sva tri Javna RTV servisa… U odgovoru koji je dostavljen Konkurencijskom vijeću, gospodarski subjekt Media Pool navodi da za svakog pojedinačnog oglašivača koji se oglašava na Javnom servisu, Media Pool dostavlja obostrano potpisanu Izjavu o godišnjem proračunu za oglašavanje gdje su jasno i transparentno navedeni uvjeti oglašavanja, te kako se ne može govoriti o neovlaštenom zastupanju. Međutim, Konkurencijskom vijeću tijekom trajanja cijelog postupka nije dostavljena niti jedna potpisana Izjava na koju se referira gospodarski subjekt Media Pool što ukazuje na zaključak da iste ne postoje”, između ostalog je istaknuto u rješenju Konkurencijskog vijeća BiH.

Rješenjem Konkurencijskog vijeća također je BHRT-u, FTV i RTRS-u zabranjeno svako buduće postupanje na ovakav način.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 22:17