Article_Top_970x250

Bh.državljanka koja svaki dan ide u napadnutu džamiju zbog kiše ostala kod kuće

novi zeland

Bh.državljanka koja svaki dan ide u napadnutu džamiju zbog kiše ostala kod kuće

ožu 15, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U napadu na dvije džamije u novozelandskom Christchurchu ubijeno je najmanje 49 osoba. Taj bi broj mogao još rasti.

Veleposlanik BiH u Australiji Mirza Hajrić je za Dnevni avaz govorio o napadu na Novom Zelandu, a koji je itekako uznemirio Bošnjake koji tamo žive.

"Na Novom Zelandu možda možete doživjeti potres ili neku drugu prirodnu nedaću, ali oružani napad kakav se dogodio u džamijama sigurno ni u primislima nikad ne biste mogli očekivati. Ovo je zemlja u kojoj se govori 160 jezika, u kojoj živi 200 nacija, u kojoj nema nacionalne i rasne mržnje. Napad koji se dogodio posebno je uznemirio Bošnjake i na Novom Zelandu i u Australiji jer je napadač masakr počinio uz slušanje četničkih pjesama koje pozivaju na klanje i ubijanje", kazao je Mirza Hajrić.

Svaki dan ide u džamiju. Danas nije zbog kiše

Hajrić navodi da u Christchurchu žive dvije bošnjačke obitelji. Obiteljii Fatime Kafedžić i Refika Šabića i svi njihovi članovi su dobro i zdravo.

"Fatima je redovan džematlija džamije u kojoj se masakr dogodio. Jutros ju je jaka kiša spriječila da ne ode na namaz tako da je božjom voljom preživjela. U kontaktu sam s našim ljudima. Uznemireni su. Ovdje u Australiji je dosta ljudi iz Podrinja, posebno iz Srebrenice, koje je masakr na Novom Zelandu, počinjen uz četničke pjesme, podsjetio na ono što su oni preživjeli 1995. godine. Neprestano me zovu, traže informaciju više jer su u strahu za svoje prijatelje i poznanike koji žive na Novom Zelandu", navodi Hajrić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250