StoryEditor
zatražili pomoć vlasti

Bh. ugostitelji se žale da nema tko raditi: Svi odlaze na sezonski rad u Hrvatsku

Piše desk  /  30.04.2022., 22:34h
Dok veliki hotelski lanci u Hrvatskoj stalno organiziraju javne tribine na kojima predstavljaju uvjete za prijam turističkih djelatnika iz BiH, bh. ugostitelji, hotelijeri, vlasnici turističkih kampova žale se kako im u predstojećoj turističkoj sezoni nema tko raditi.

U cilju rješavanja problema nedostatka radne snage u turističko-ugostiteljskom sektoru, poslodavci su se obratili za pomoć izravno Federalnom ministarstvu turizma i zaštite okoliša, prenosi Večernji list BiH.

Poslodavci su nedavno i prezentirali probleme vezane uz nedostatak kadra u turističko-ugostiteljskom sektoru i nemogućnost zapošljavanja studenata, nemogućnost obavljanja privremenih i povremenih poslova iz osnovne djelatnosti rada turizma i ugostiteljstva, a za kojima se pokazala potreba uslijed, primjerice, obavljanja sezonskih poslova, vikendom, prilikom održavanja određenih događaja.

Federalno ministarstvo turizma i okoliša obećalo im je kako će ovaj problem s Ministarstvom rada i socijalne politike i Ministarstvom obrazovanja riješiti lakšim angažiranjem studenata u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti.

Glavni problem nedostatka djelatnika u ovom sektoru na prostoru čitave BiH leži u činjenici da su plaće kod ugostitelja u Hrvatskoj puno veće nego u BiH za vrijeme turističke sezone. Iako mnogi ugostitelji primamljivim financijskim ponudama pokušavaju zadržati kuhare, konobare, turističke vodiče u BiH, taj postotak je mali u odnosu na stvarne potrebe.

Prije pet godina Hrvatska i BiH potpisale su sporazum o suradnji na razvoju i promociji turističkih potencijala dviju zemalja, ali rezultati takvog sporazuma nisu vidljivi na samom terenu. Naime, kako piše u zajedničkom sporazumu, ugovorne strane će zajednički u idućem razdoblju raditi na razvoju i jačanju međusobnih veza na području turizma u cilju boljeg uzajamnog upoznavanja povijesti i kulture njihovih naroda. Ugovor sadrži i konkretne projekte oko promocije turističkih potencijala dviju država, razmjene informacija promocije na inozemnim tržištima, marketinške aktivnosti razmjene savjeta, provođenje obrazovnog postupka u stvaranju još boljih turističkih djelatnika, turističkih agencija.

Oko razvoja turizma na cijelom prostoru BiH dogovor su nedavno postigle i Vlada Federacije BiH i Vlada RS-a, jednoglasno su zaključile kako će uz koordinaciju s državnim strukturama vlasti u idućem razdoblju pojačati zajedničke aktivnosti na jačanju turističke djelatnosti i privlačenju što većeg broja stranih turista.

Jačanje turizma

Podaci koje je nedavno iznijela Direkcija za ekonomsko planiranje BiH pokazuju kako upravo turizam zaslužuje posebnu pozornost u oblasti usluga jer ostvaruje više od polovine priljeva sektora usluga u BiH, ali zbog niza problema i loših zakona, loše koordinacije, malog ulaganja bh. turizam još nije razvio svoje prave potencijale.

U cilju jačanja turističkog sektora u Federaciji BiH privatni poduzetnici tražili su od entitetskih vlada mogućnost da osnivači turističkih zajednica mogu biti privatne tvrtke, županijske vlade ne moraju biti pravni osnivači takvih zajednica, a privatne tvrtke ne moraju, kao što je bio slučaj godinama, plaćati obvezne doprinose za rad turističkih zajednica.

- Poslodavci su podržali odredbe iz radnog teksta kojim se propisuje da se ne uvodi članarina za poslodavce koji se bave ovom djelatnošću. Izaslanstvo poslodavaca u Ekonomsko-socijalnom vijeću ove županije smatra da upravo njihova vlada ne treba biti osnivač turističke zajednice, nego da osnivači trebaju biti tvrtke koje se bave tom djelatnošću te da Vlada ne treba financirati Turističku zajednicu, kao ni birati direktora i radna tijela, odnosno nadzorni i upravni odbor. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 19:05