StoryEditor

Bh. šverceri na nevjerojatan način pali u Dresdenu s Mercedesom punim oružja

Piše D  /  15.08.2019., 07:08h

U njemu je bio poseban spremnik gdje su Dino Šljoka i Emil Alimanović pohranili golemu količinu oružja. Namjeravali su u terencu prokrijumčariti čak 98 ručnih bombi, osam pištolja, četiri automatske puške te razne vrste streljiva.

Krajnji cilj bila je Nizozemska, no njemački su ih policajci u tome spriječili.

Potom je prošlog mjeseca u Sarajevu uhićen i ‘kolovođa‘ skupine, 40-godišnji Tuzlak Alen Hrvatović kojem je u utorak održano ročište za produljenje istražnog pritvora. Kako je istraga odmicala, doznale su se nevjerojatne pojedinosti ovog pokušaja trgovine oružjem, o kojima je izvijestio sarajevski Dnevni Avaz. Prema informacijama kojima oni raspolažu, krijumčari oružja uhićeni su uglavnom zato jer im je - ponestalo novca za gorivo.

Analizom njihovih mobitela utvrđeno je, naime, da su komunicirali putem Signala, aplikacije za mobilne telefone koja (donekle) jamči sigurnost poruka. Hrvatović je, prema nalazima njemačkih istražitelja, angažirao Šljoku i Alimanovića da prevezu oružje u Nizozemsku. Oni su 16. veljače nesmetano prošli granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske na prijelazu Bosanski Brod, te dalje nastavili prema Njemačkoj.

- Već sutradan Šljoka više puta zove Hrvatovića i žali se da bi mogli ostati bez goriva. Hrvatović mu na to kaže da je “išao u Nizozemsku vozilima koja puno više troše i da mu nije za to trebalo 2.000 eura” - citira Dnevni Avaz detalje iz istrage.

- Koliko vam je ostalo do Brede, Denis će riješiti problem i donijeti novac. Gore kad dođeš, ostavit ćeš džipa, reći ćeš im gdje šta. Dat će ti odmah 1.500 i vidjet ću da vam da još za troškove. Kod Denisa ćeš biti dva-tri dana - pisao je Hrvatović Šljoki.

Sve je potvrdio i svjedok tužiteljstva kojeg su Šljoka i Alimanović kontaktirali putem Facebook Messengera žaleći se da su ostali bez goriva i novaca. Svjedoka ubrzo zove Hrvatović moleći da Šljoki pomogne, pa je dogovoreno da im putem Western Uniona pošalju 300 eura.

Svjedok je ispričao da su ga Šljoka i Alimanović zvali iz Dresdena, gdje su čekali novac i očito izgubljeni pitali kuda dalje da idu do Amsterdama. Ova transakcija nije uspjela, a svjedoka je ubrzo kontaktirala njemačka policija.

Upravo komunikacija putem mobilnih aplikacija i društvenih mreža bila je dovoljna da se snagama reda i mira "upale lampice", a policajcima je preostalo samo "pokupiti" izgubljeni dvojac i Mercedes pun oružja.

Nije jasno tko je u Nizozemskoj trebao preuzeti oružje.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:27