Article_Top_970x250

Bh. radnici u Sloveniji dobivali otkaze, Njemačka ih zaštitila

arz bih

Bh. radnici u Sloveniji dobivali otkaze, Njemačka ih zaštitila

svibnja 18, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH, u Njemačkoj nije bilo otpuštanja bh. medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, jer su oni bili itekako potrebni za vrijeme pandemije.

S druge strane, u Sloveniji je bilo otkaza, ali Agencija za rad i zapošljavanje nema točnih podataka, jer ih nisu još dobili od slovenskog zavoda za zapošljavanje, rečeno je Feni iz te agencije.

Agencija, kako se dodaje,  ne raspolaže podacima o radnicima iz BiH u stranim zemljama, osim za one države s kojima ima sporazume o zapošljavanju. Konkretno, to su Slovenija i Njemačka u onom dijelu zapošljavanja koje se odnosi na medicinske radnike sa srednjom stručnom spremom.

Problem s podacima o otkazima je što i u Sloveniji neke tvrtke čekaju da vide kakva će biti situacija na tržištima, od koje će zavisiti i opseg ekonomske aktivnosti, te su u skladu s tim radnici poslani na godišnje odmore, ali nisu im uručivani otkazi.

Iz ARZ-a navode da su svi radnici koji su u Sloveniji eventualno dobili otkaz bili zaštićeni na način da su imali novčanu naknadu, a imajući u vidu da je Agencija u travnju dobila 290 oglasa za oko 600 novih radnika, očekuju da će dio radnika koji dobiju otkaz moći pronaći nove poslove kod drugih poslodavaca.

Što se tiče sezonskog zapošljavanja, Agencija za rad i zapošljavanje BiH nema takve programe niti se taj vid zapošljavanja odvija putem ARZ-a, tako da o sezonskim radnicima koji neće dobiti prethodno ugovorene poslove nemaju podataka.

Dnevnik.ba