StoryEditor
priopćenje

BH novinari: Vlada RS želi gasiti medije kako bi ‘pojačala‘ ugled i čast političara

Piše fena  /  03.03.2023., 12:48h

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Kazneni zakonik tog entiteta te zahtijeva hitnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila kriminalizacija klevete.

Priopćenje BH novinara prenosimo u cijelosti:

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova kaznena djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete. Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će se novčane kazne za navedena krivična djela kretati u rasponu od 5.000 pa do čak 50.000 KM.

Upravni odbor BH novinara upozorava da proces kriminalizacije klevete koji su pokrenule vlasti u Republici Srpskoj, predstavlja otvoreno gušenje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu.

Činjenica da su vlasti RS-a odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)cenzure, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Iz tog udruženja naglašavaju da pojedini političari iz Federacije BiH također podržavaju kriminalizaciju klevete i za očekivati je da ukoliko Republika Srpska usvoji spomenute izmjene i dopune Krivičnog zakona, isto će se desiti i u Federaciji BiH.

Novinarska zajednica u Bosni i Hercegovini, uključujući oko 700 članova Udruženja BH novinari sa područja cijele države, jedinstvena je u stavu da ovakvi procesi moraju biti zaustavljeni. U tome nam je sada neophodna podrška međunarodne zajednice, posebno OHR-a, te Delegacije EU, Vijeća Evrope i OSCE u BiH koji moraju konkretno djelovati u sprečavanju kriminalizacije klevete. Njihova dosadašnja šutnja i oportuno ponašanje dali su vjetar u leđa Miloradu Dodiku i njegovim savjetnicima da ostvare svoje planove  o kriminalizaciji klevete i ugase nezavisne medije u našoj državi, poručili su iz Udruženja BH novinari.

Podsjetili su da je u svom izvještaju za 2022. godinu, Evropska komisija od bh. vlasti zatražila da garantuju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara i novinarki kao jedan od temeljnih uslova na putu ka članstvo u Evropskoj uniji.

Stoga pozivamo i političare iz oba bh. entiteta da podignu svoj glas i pokažu da je Bosna i Hercegovina država u kojoj su sloboda govora i medija neupitne kao sastavni dio procesa evropskih integracija, naglasili su iz Udruženja BH novinari. 

Dnevnik.ba

18. lipanj 2024 01:29