StoryEditor
Huškačka retorika na Facebook-u

BH novinari o najpoznatijem SDA botu: Mulahusić mora biti sankcioniran zbog širenja mržnje prema novinarima

Piše fena  /  18.10.2022., 13:49h

U posljednja dva dana, Mulahusić je u nekoliko navrata pisao o članovima najuže obitelji novinarke Al Jazeere Balkans Dalije Hasanbegović-Konaković, navodeći, između ostalog, da je njena sestra "udana za pravoslavca" i da je "napustila islam", da je Dalija "završila Katolički školski centar", da joj je "majka udana za Hrvata" i slično.

 Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari poziva Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da u okviru svojih nadležnosti hitno reagira na širenje vjerske i nacionalne mržnje Jasmina Mulahusića i njegovih pratitelja na društvenoj mreži Facebook, prema novinarima u BiH.

U posljednja dva dana, Mulahusić je u nekoliko navrata pisao o članovima najuže obitelji novinarke Al Jazeere Balkans Dalije Hasanbegović-Konaković, navodeći, između ostalog, da je njena sestra "udana za pravoslavca" i da je "napustila islam", da je Dalija "završila Katolički školski centar", da joj je "majka udana za Hrvata" i slično.

Ovo nije prvi put da Mulahusić targetira spomenutu novinarku s ciljem raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i to isključivo zbog činjenice da je Dalija Hasanbegović-Konaković supruga političara Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.

Huškačka retorika i širenje mržnje prema Daliji Hasanbegović-Konaković i članovima njene obitelji je kazneno djelo, ali i nedopustivo uplitanje u njen osobni i obiteljski život, uključujući i članove njene obitelji, koji nisu javne osobe i čija privatnost je zaštićena članom 8. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. 

Udruženje BH novinari podsjeća da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine prije godinu dana vodilo istragu protiv Jasmina Mulahusića zbog kaznenog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- Nažalost, javnost do danas nema nikakvih novih informacija o tijeku ove istrage, dok Mulahusić i dalje putem Facebooka svakodnevno objavljuje huškačke postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća u BiH. Svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratitelja u kojima se dodatno širi govor mržnje prema novinarima, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč predstavnika medija - stoji u priopćenju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari posebno skreće pažnju na izostanak reakcije najviših dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) na ovakve Mulahusićeve objave, što se može protumačiti kao prešutno odobravanje i davanje podrške njegovim huškačkim stavovima i raspirivanju mržnje.

S obzirom na činjenicu da Mulahusić ne krije svoje veze s najvišim rukovodstvom SDA i o tome objavljuje fotografije na društvenim mrežama, najmanje što javnost u BiH očekuje jest javna osuda svih simpatizera SDA koji, poput Mulahusića, koriste govor mržnje ili svojim komentarima podržavaju nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost prema novinarima, kao i prema bilo kojem drugom pojedincu ili grupi.

Također, UO BH novinara javno zahtijeva od Tužiteljstva BiH da se prioritetno posveti rješavanju „predmeta Mulahisić“ i javnost izvijesti u kojoj je trenutno fazi taj predmet i naglašava da je riječ o osobi koju je ovo Tužilaštvo dovodilo u vezu s terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratitelja na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerojatnom brzinom.

- U takvim okolnostima nedopustiva je neefikasnost istrage i poduzimanja zakonskih mjera prema Jasminu Mulahusiću, koji svakodnevno krši temeljna ljudska prava novinara i novinarki iz BiH - zaključuju BH novinari.

Dnevnik.ba

25. svibanj 2024 12:03