StoryEditor
ciljana hajka na novinare

BH novinari: "Nećemo objaviti e-mail poruke huškača i širitelja mržnje s Facebooka"

Piše desk  /  06.12.2021., 16:22h
Povodom dobivanja e-mail poruka na službenu adresu BH novinara i zahtjeva da objave takozvane demantije na govor mržnje, huškanje, hajku, rušenje profesionalnog ugleda i ugrožavanja sigurnosti novinara i njihovih obitelji, glavna tajnica BH novinara Borka Rudić je izjavila slijedeće:

- Postoje najmanje tri razloga zbog kojih BH novinari neće objaviti mail poruku Jasmina Mulahusića, osobe koja mjesecima organizira i vodi neprimjerenu i ciljanu hajku protiv novinara i medija u BiH i to putem društvene mreže Facebook!

BH novinari neće davati prostor Mulahusiću

Na govor mržnje, širenje netrpeljivosti, ugrožavanje sigurnosti ili huškanje ne postoji demant, niti se takva djela mogu bilo čime opravdati, a posebno se ne mogu podvesti pod slobodu izražavanja i pluralizam mišljenja. 

U svim pravnim i demokratskim državama govor mržnje, koji uključuje elemente nacionalne netrpeljivosti i targetiranja pojedinaca se procesuira i strogo kažnjava. Samo se u BiH takav govor tolerira i čak pravno brani, kako je to nedavno učinio Sud BiH, kada je Mulahusićeve objave i direktne prijetnje po "osobnoj procjeni i osnovnoj logici "suci oglasio "slobodom izražavanja".

Govor mržnje je u suprotnosti sa sustavom vrijednosti koji podržavaju BH novinari, a koji je utemeljen na novinarskoj etici i zaštiti slobode izražavanja i slobode medija na način kako ih tumači Vijeće Europe i Europski sud za ljudska prava. Zbog toga BH novinari neće davati prostor na svojoj web stranici i profilima na društvenim mrežama Mulahusiću, budući da je riječ o osobi koja svakodnevno prakticira govor mržnje, širi ga putem više profila na društvenim mrežama i kroz reakcije tisuće svojih sljedbenika, sa namjerom da multplicira mržnju i druge negativne posljedice prema novinarima i urednicima.

Zaslužuje jedino bojkot, osudu i dekonstrukciju objava

Nećemo objaviti pisanije Jasmina Mulahusića radi solidarnosti s desecima novinara i urednika iz bh. medija: Fokus, N1, Žurnal, FACE TV, Dnevni avaz, Press media i drugih, te podrške članovima Upravnog odbora BH novinara i akademske zajednice u BiH. 

Netko tko direktno dovodi u opasnost naše kolegice i kolege zaslužuje jedino bojkot, osudu i dekonstrukciju objava kao neprimjerenog i huškačkog govora u javnosti, te promptnu prijavu nadležnim policijskim i pravosudnim organima. Ništa više ili manje od toga. 

BH novinari su nedavno odbili objaviti i takozvani demant Fatmira Alispahića na priopćenje Koalicije za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje, iz istih razloga, osobe koje koriste i šire govor mržnje putem interneta ne mogu dobiti prostor na društvenim mrežama ili web platformama iza kojih stoje BH novinari - izjavila je Borka Rudić, glavna tajnica BH novinara. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 13:59